17 oktober 2005

Macht

Net als vermoedelijk de meeste mensen van mijn leeftijd, had ik tot een paar dagen geleden nog nooit gehoord van Johan Willem Beyen. Beyen werd, na een loopbaan als topman bij diverse bedrijven en instellingen (onder andere het IMF) minister van Buitenlandse Zaken in het derde kabinet Drees. Het was toen 1952, en Beyen was al een jaar of twintig dikke maatjes met koningin Juliana en prins Bernhard.

Toen Drees zijn kabinet aan het vormen was, besloten Juul en haar man zich er eens mee te bemoeien, aldus de dissertatie(*) van de hoofdredacteur van het NRC Handelsblad (over vriendjespolitiek gesproken: alleen de NRC schreef er een artikel over). Mede dankzij de bemoeienissen van het koningspaar kreeg Beyen de ministerspost.

Het voorval heeft ruim vijftig jaar geleden plaatsgevonden, maar is toch interessant. Niet omdat het ons in de gelegenheid stelt Juliana en Bernhard een trap na te geven, maar omdat het het zoveelste bewijs is van wat iedereen stiekem best weet: het koningshuis heeft macht en invloed, en is niet te beroerd die te gebruiken als dat zo uitkomt.

En dan ga je denken. Als Juliana blijkbaar niet beroerd was om haar onschendbare neus in staatszaken te steken, en een goede vriend een leuk plekje te bezorgen, hoe zit het dan met Beatrix? De vorstin die vindt dat ze de AIVD mag aansturen?

Zou Bea terughoudender zijn dan haar moeder? Ik denk van niet, maar dat is slechts een vermoeden. De oranjeklanten zullen ongetwijfeld denken dat het allemaal wel meevalt (de eeuwige rotsmoes van de koningsgezinden) maar ook zij kunnen alleen maar raden. Zou de koningin echt niet een goed woordje hebben gedaan voor Laurens-Jan Brinkhorst, nadat hij zijn dochter had uitgehuwelijkt aan Constantijn? Had het feit dat Hans van den Broek begin dit jaar Minister van Staat werd echt helemaal niets te maken met zijn dochter Mariléne, die de koninklijke familie introuwde?

Allemaal loze verdachtmakingen, gestoeld op niets anders dan een gezonde dosis wantrouwen. Helemaal waar, maar de mistige koningshuisconstructie die Nederland hanteert verspreidt nu eenmaal snel nare luchtjes. Een probleem dat we wat mij betreft zo snel mogelijk oplossen.

(*) gebruikersnaam & wachtwoord: ikniks-blog

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Jij Suxx0r!!! Ik vindt Maxima keiluek!!!! EERSst leggen jullie onze Pim omver, en dan moet ook het koninkshuis weg van jullie!!11!!IK KOM NOOIT MEER OP DEZE KUTBLOG!!!!1!

17 oktober 2005 om 22:43  

Een reactie posten

<< Home