21 oktober 2005

Testbeeld Ab

Het is moeilijk om Ab Osterhaus aan te vallen. De viroloog weet namelijk echt zijn shit wel, hij is terecht onderscheiden met medailles, beurzen en wetenschappelijke prijzen. Op de één of andere manier weet de man altijd een verschrikkelijke weerzin bij mij op te roepen. Het is niet die enge fascistenkop, want daar kun je tegenwoordig best minister mee worden.

Het is niet dat ik ooit een persbericht onder ogen kreeg dat ging over onderzoek van ‘de groep van Osterhaus’, terwijl bij navraag Ab geen reet met de research te maken had gehad. Dat is de gangbare praktijk aan universiteiten wereldwijd.

Het is vooral het feit dat die man zo’n beetje het testbeeld is geworden van de Nederlandse media. Televisie, kranten en bladen hebben hun wetenschapsredacties ingekrompen of er nooit een gehad, en de ploeg die achterblijft belt bij elk hoestje of kuchje in de wereld als een trouwe Pavlov-hond naar Rotterdam: of meneer Osterhaus misschien zo goed wil zijn om het één en ander te duiden?

Nadat bleek dat we toch niet allemaal doodgingen aan de sars, is vogelpest alweer een tijdje de ziekte waar we allemaal aan kunnen verrekken. Als er in Macedonië een paar kalkoenen doodgaan, is dat groot nieuws, en wordt Ab weer uit zijn lab geplukt. In het gezaghebbende wetenschappelijke blad METRO stelde hij dat er dringend gezocht moet worden naar een vaccin tegen de ziekte, en dat er tot die tijd bakken met antivirale middelen ingeslagen moeten worden.

Die Ab. Dat zoeken naar een vaccin gaat natuurlijk uitbesteed worden aan het beste virologische laboratorium van Nederland: het lab van Ab. Dat het hier gaat om een ziekte die het afgelopen jaar welgeteld 1 (één ) slachtoffer eiste - Edit: foutje van mij, moet zijn: 29. Zie verder de comments -, ach. Het hele probleem met vogelpest is dat het kàn muteren tot een besmettelijke ziekte voor mensen. Maar dat is het nu niet: Ab gaat een vaccin zoeken voor een ziekte die niet bestaat: daar kan je natuurlijk jarenlang subsidie over trekken.Als hij nou gewoon geld vraagt voor zijn media-optredens, dan heeft hij die subsidie toch niet meer nodig.


Wat ik hoop: dat de paniekzaaiers dit keer wèl groot gelijk krijgen: een wereldwijde pandemie van vogelgriep-die-mensengriep-is-geworden. Een tweede Spaanse griep zal het wel niet worden – we zijn hygiënisch een stuk verder en hebben al tijden geen wereldoorlog meer gehad. Maar wereldwijd een paar miljoen doden, dat kan best. Druppel op een gloeiende plaat, zelfs. Zou het niet ironisch zijn als Ab één van die miljoenen mensen was?

5 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Je hebt gelijk, ik ben slordig geweest: het gaat om één dode in Thailand, het afgelopen jaar. Mea maxima culpa.
Het totale aantal doden het afgelopen jaar is daarmee ineens een schokkende 29!
Dat betekent dat het risico om dood te gaan aan vogelpest als je woont in een regio maar meer dan een miljard mensen letterlijk bovenop zijn kippen woont, iets kleiner is dan de kans om te overlijden aan een kokosnoot die op je hoofd valt. De kokospalm rukt op naar het Noorden, maar daar hoor je die Osterhaus niet over!

21 oktober 2005 om 15:01  
Blogger Bart Braun zei...

Nou, er wordt wel degelijk onderzoek gedaan naar kokosnoten - het is niet alleen maar UL-stuff.

Coconut-palm related injuries in the Pacific:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=11167595&query_hl=2

Injuries due to falling coconuts.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=6502774&dopt=Abstract
Gemiddeld één dode per jaar, voor één ziekenhuis in Papua Nieuw Guinea

Verder heel veel rapporten over wonden veroorzaakt door vallende noten. Verrassend genoeg is een kokosnoot van een paar kilo, die vanaf de hoogte van een kokospalm op je harses valt, meestal nièt dodelijk. Net als vogelpest, trouwens. Rare wereld...

Ik moet er zo vandoor, helaas. Na het weekend ga ik eens uitzoeken hoe het echt zit met die kutkokosnoten...

21 oktober 2005 om 15:38  
Blogger Bart Braun zei...

Meer over kokosnoten: ik ben niet de enige die ermee worstelt: iemand van de Chicago Reader is er ook achteraan gegaan.

http://www.straightdope.com/columns/020719.html

Hij leest alleen niet zo zorgvuldig: Barrs beschrijft wel degelijk kokosnootdoden. 1/2 per jaar - ook ik had verkeerd gelezen. De hele week al slecht geslapen, sorry.
1/2 kokosdode per 130.000 patiënten per jaar. Laten we aannemen dat de kokospalmdichtheid en bevolkingsdichtheid van Papua New Guinea min of meer gemiddeld zijn voor de tropen - en onthoudt dat er nogal wat landen zijn die grotere kokosexporteurs zijn dan PNG, dus dat dat een voorzichtige schatting is.

Je zou dan uitkomen op 500 doden voor 130 miljoen mensen; grofweg de bevolking van alleen Zuid-Oost Azië...

Grote probleem is dat kokosnoten vooral groeien in Derde Wereld-landen. Niet bepaald de naties die een grondige CBS hebben die elke doodsoorzaak bijhoudt. Iemand die met een vast cijfer komt, of dat nou 150, 3, of 10.000 is, liegt dat 'ie barst. Het lijkt mij, gezien de cijfers -beperkt als ze zijn -, wel zeer aannemelijk dat er het afgelopen jaar meer dan 29 mensen zijn overleden aan een vallende kokosnoot.

21 oktober 2005 om 15:54  
Anonymous Anoniem zei...

Sinds wanneer krijgen we griep als de hygiene slecht is? Wat ik bedoel is: maakt het uit als ik je in je gezicht hoest met een heel naar virus of je die dan net gewassen hebt of gaat wassen?

De kans dat een virus zich snel uitbreidt is natuurlijk veel groter, wij vliegen allemaal als een dolle de wereld rond.

Ik vind het wel spannend...

LL

24 oktober 2005 om 10:16  
Anonymous Anoniem zei...

Als het slecht gesteld is met de hygiene ben je vaak ook besmet met andere ziekmakers en parasieten, en dus verzwakt als je je griepvirus moet verslaan.

Na de Eerste Wereldoorlog kon de Spaanse Griep zich makkelijk verspreiden via dicht op elkaar gehokte soldaten die de wereld overgingen - het is niet dat men in de tijd massaal bleef zitten waar men zat.

24 oktober 2005 om 12:50  

Een reactie posten

<< Home