15 oktober 2005

Oppassen (2)

Net als Iknik eerder deze week verbaas ik me over de plannen van de VVD als het om de kinderopvang gaat. Cynisch als ik ben, verdenk ik de liberalen ervan niet zozeer betrokken te zijn bij werkende moeders, maar meer met werkgevers die staan te springen om hoog opgeleide vrouwen die nu thuis een beetje met hun peuter zitten te tutten. En als die werkgevers zo graag vrouwen in de tent willen, waarom regelen zìj dan niet die opvang? Werkgevers moeten nu ook al een gebedsruimte aanleggen voor moslims, een douche voor de mensen die met de fiets komen, geventileerde bushokjes voor de rokers, dit kan er ook nog wel bij, en doet het goed bij het werven van personeel.

"Ja, nee, kan niet, da's namelijk hartstikke duur. " Helemaal niet waar, het is net zo duur als kinderen opvangen in scholen, en bovendien kunnen papa of mama sneller betrokken worden als er een keer problemen zijn. Het is vooral extra gedoe, daar hebben werkgevers geen zin in, en dus laten ze het afschuiven op de scholen, die ook geen zin in extra gedoe hebben maar wiens mening blijkbaar minder zwaar telt. En daarom komt de VVD met rare ideeën als concurrentievervalsing (een normaal kinderdagverblijf kan nooit op tegen opvang in de school) en gedwongen tewerkstelling. Alsof een moeder haar kind graag afgeeft bij een bijstandsmoeder die daar alleen maar zit omdat ze anders haar uitkering kwijt is.

Terwijl er een oplossing is die veel meer des VVD's is: liberalisering. Het grootste probleem voor de kinderopvang is het tekort aan personeel. Als je een kind wil uitpoepen en grootbrengen hoef je daar nog helemaal niets voor te kunnen. Zonder wat voor vergunning ook mag je je hele huis volgooien met arbeidsintensieve terraria met kwetsbare dieren erin. Maar als je op iemand anders zijn kind wil passen heb je een opleiding nodig van twee jaar.

Natuurlijk moeten er op een kinderdagverblijf een ter zake kundig en gediplomeerd iemand aanwezig zijn. De baas. Als je ziet hoe ouders zonder zorgen hun kind bij een twaalfjarige oppas achterlaten, is wetgeving die gemotiveerde studentes verbiedt om bij te klussen in de kinderopvang wel erg naiëf. Hetzelfde geldt voor de inrichtingseisen, die het vestigen van een opvang te duur maken. Wettelijk gezien is uw huis hoogstwaarschijnlijk niet geschikt om uw kinderen in op te voeden.

Eeuw na eeuw zijn kinderen meegesleept naar papa's werk, zelf aan het werk gezet, uitgehuwelijkt en gehuisvest in tochtige schuurtjes met een berg lekker warme mest als bedje. Zoals het een plaag betaamt zijn ze niet uit te roeien - ze worden heus wel groot. De ridicule eisen die we nu aan kinderopvang stellen zijn vooral bedoeld om moeders hun schuldgevoel af te laten kopen. Welnu: dat schuldgevoel is te duur. Ik zou ze daarom een typische VVD-oplossing aan willen raden: ga shoppen, mens.