10 november 2005

Illegaal

Waarschijnlijk wist tot voor kort niemand binnen de directie van Sony wat een rootkit is en hoe cloaking werkt. Inmiddels weten ze er vermoedelijk meer van dan ze ooit hadden gehoopt.

Digital Rights Management (DRM) is de term die gebruikt wordt voor technologieën die gebruikers beperkt in de mogelijkheid om CD’s en DVD’s te kopiëren. Omdat hackers voortdurend bezig zijn met het kraken van DRM, moeten distributeurs steeds met nieuwe vormen van kopieerbescherming komen.

De nieuwste DRM-software van Sony heet XCP en is gebouwd door het Engelse bedrijf First4Internet. Wie een CD van Sony op zijn PC wil afspelen, kan dat alleen doen met behulp van de mediaspeler die op de CD staat, en er kunnen geen bestanden van CD naar harde schijf gekopieerd worden. Tot zover niets aan de hand.

Maar achter de schermen gebeurt er van alles zodra de computer de CD ziet. Er wordt software geïnstalleerd, die vervolgens onzichtbaar wordt gemaakt. En dan hebben we het niet over “er staat geen icoontje in de desktop”-onzichtbaar, maar over “je moet een behoorlijke nerd zijn om er achter te komen dat het programma überhaupt bestaat”. Dergelijke programma’s worden rootkits genoemd. Mocht je XCP toch vinden, dan kun je het nog steeds niet zomaar verwijderen, want het risico bestaat dat je daarmee je Windows-installatie verneukt.

Saillant detail is dat de software verbinding maakt met Sony’s server, iets dat het bedrijf aanvankelijk ontkende. Leuk was ook de uitspraak van directeur Thomas Hessa: “De meeste mensen weten niet eens wat een rootkit is, dus waarom zouden ze zich er druk over maken?” Die instelling is waarschijnlijk de reden dat in de gebruikersvoorwaarden niets staat over zichzelf onzichtbaar makende programma’s, of over het feit dat ze regelmatig naar huis bellen.

Dat terwijl juist de mensen die niet weten wat een rootkit is, reden hebben zich druk te maken. Sony infecteert hun computer ongezien en zonder het te vertellen met troep die niet alleen stiekem het internet op gaat, maar die ook een potentiële achterdeur vormt voor virussen en worms. Gelukkig is deze actie niet alleen gruwelijk onbeschoft, maar ook ontzettend strafbaar.

Update: er zijn inmiddels drie virussen ontdekt die gebruik maken van XCP.

3 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Okeej, maar stel nou dat ik een recente Sony-CD in huis zou hebben - een hele prestatie, gezien de kutplaten die de Japanners uitbrengen -, wat dan?
Kan ik er dan mee terug naar de winkel? Ben ik verplicht hem af te geven bij de politie als illegaal spionagewerktuig?

10 november 2005 om 19:49  
Anonymous Anoniem zei...

TGr /
Het is simpel, zolang het volkomen verouderde principe van copyright en aanverwante rechten blijft bestaan in de huidige vorm krijgt de industrie - niet uit principiele redenen maar gewoon door fianciele motivaties -de ruimte en het recht dit soort 'grappen' uit te halen.

12 november 2005 om 10:25  
Anonymous Anoniem zei...

Je kunt ook een rechtszaak aanspannen, zoals in de VS en Italië ;-).

Check de copyright-rechten en rechten die inbreuk plegen op de privacy van de consument via een van de Nederlandse juridische sites.

Ik denk ook dat Sony Nederland helemaal niet blij is als je om de DRM-patch vraagt...........

16 november 2005 om 02:11  

Een reactie posten

<< Home