03 november 2005

Poetin

Diplomatie is eigenlijk niets anders dan beleefdheid op hoog niveau. Als je iemand te gast krijgt, ga je hem niet vertellen wat hij allemaal verkeerd doet. Dat is logisch.

Als president Poetin langskomt, ga je niet continu lopen zaniken over de oorlog in Tsjetsjenië, het gebrek aan vrije pers in Rusland of het feit dat meneer zijn politieke tegenstanders in de bak gooit. Dat snapt een kind. In plaats daarvan prijs je zijn eloquentie, complimenteer je hem met zijn gevoel voor humor, en als het echt gezellig en amicaal wordt kan er misschien wel een grap worden gemaakt over zijn kalende kruin. Over moeilijke onderwerpen praat je voorzichtig, of desnoods helemaal niet. Dat is diplomatie.

Poetin prijzen voor de “ondubbelzinnige wijze” waarop hij zich bij de strijd tegen het terrorisme heeft aangesloten, heeft natuurlijk helemaal niets te maken met diplomatie, maar des te meer met zwarte humor.

De linkse partijen en D66 waren not amused. VVD’er Van Baalen, zo’n lekker ouderwets rechtse jongen van het type dikke sigarenroker, reageerde al even voorspelbaar: de linksen snappen niets van diplomatie. Zoals het een echte Hollandse bobo betaamt, denkt hij namelijk dat diplomatie een ander woord is voor iedereen die belangrijker is dan jij een goede pijpbeurt geven.

En eerlijk is eerlijk, die methode werkt. Maar als we één ding kunnen leren van mensen als Chirac, Berlusconi en George W. is het wel dat diplomatie met ballen misschien weinig sympathie wekt, maar niet per se minder effectief hoeft te zijn dan het opzitten en pootjes geven waar Nederlandse diplomaten zo goed in zijn.

En eigenlijk is het, naast onnodig, helemaal niet sympathiek om de kont te kussen van elke hoogwaardigheidsbekleder die ons land aandoet. Als je bijvoorbeeld tegen Poetin zegt dat zijn manier van regeren ondubbelzinnig is –terwijl dat woord net zo goed vermeden had kunnen worden- zeg je namelijk tegen de Tsjetsjenen dat hun lot je volkomen koud laat.

Een rondje Europa is voor hoogwaardigheidsbekleders eigenlijk hetzelfde als voor backpackers: in de grote, belangrijke landen doe je serieuze dingen, en als je behoefte hebt aan bevrediging ga je even langs Nederland.

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Zijn de Tsjetsjenen zieliger dan de Irakezen? Zowel in Irak als in tsjetsjenië wordt geprobeerd met een militaire macht terrorisme te bestrijden. In Irak hebben wij actief hieraan bijgedragen, beetje hypocriet om de Russen dan ergens van te beschuldigen.

4 november 2005 om 12:30  
Blogger Bart Braun zei...

Ik denk dat als Bush hier op bezoek komt, niemand hem complimentjes zal geven voor de manier waarop Amerika in Irak te werk is gegaan. Nou ja, meneer Van Baalen misschien.

4 november 2005 om 13:12  

Een reactie posten

<< Home