McNieuws
Het binnenlandse nieuws heeft de laatste tijd veel weg van een Big Mac: de bereiding is snel en makkelijk, de kwaliteit is erbarmelijk en het verkoopt als een tierelier. Een groot deel van de recente nieuwsitems heeft net zoveel te maken met journalistiek als een Big Mac met koken -technisch gesproken mag het zo genoemd worden, maar een vakman hoort zich ervoor te schamen- maar lezers en kijkers stinken niet.
De Domino D-Dayers lieten een mus doodschieten. Tegen mensen die dat belangrijk vinden, kan ik maar één ding zeggen: laat je nakijken. Het is een mus. Het is een t.v.-show.
Voetballer Fortes Rodriguez zei dat scheidsrechter Temmink het syndroom van Down had. En hop, nederland op z’n achterste benen. Een voetballer die een domme uitspraak doet! Terwijl we allemaal best weten hoe het zit met voetballers en domme uitspraken, zeker als het gaat om voetballers die al vijftien jaar lang een paar keer per wedstrijd een bal koppen. Laat de KNVB die man fijn schorsen. Of niet. Lekker belangrijk.
Mensen, zo gaat het verhaal, willen nieuws dat ze kunnen bevatten, en dus willen ze het over dode mussen hebben. Dat doet toch denken aan de mop over de dronkelap die zijn sleutels zoekt bij een lantaarnpaal, hoewel hij ze heel ergens anders is kwijtgeraakt. Maar ja, bij de lantaarnpaal is tenminste licht.
Sleutels trekken zich niets aan van licht, nieuws laat zich niks gelegen liggen aan het bevattingsvermogen van mensen. We zijn blijkbaar zo decadent geworden dat we het volkomen normaal vinden om een bepaald soort nieuws te “willen” lezen, zien of horen. Terwijl we ons het liefst zo min mogelijk bemoeien met de grote, ingewikkelde rest van de wereld, schreeuwen we moord en brand als iemand in ons almaar truttiger wordende land een te harde scheet laat. Met het journaille als de ongeïnteresseerde keukenslaaf die de piepschuimen bakjes met McNieuws over de toonbank schuift.
Met al dat genavelstaar doen we ook sterk denken aan die andere mop: wat is rood, zit in een hoekje en wordt steeds kleiner? Een baby met een kaasschaaf.
5 Reacties:
"nederland" staat, of je het nou met een hoofdletter schrijft of niet, niet bepaald op zijn achterste benen over die voetballer, was mijn indruk.
moet je eens naar het Verenigd Koninkrijk kijken, de hot items in hun Netwerk/Nova waren deze avond: * de nadelige gevolgen van de mogelijkheid tot verlende openingstijden van pubs en andere uitgaansgelegenheden voor de gehele culturele sector inclusief Circussen, straatfeesten met straatartiesten; en Punch & Judy-shows,
* een item over hoe er meer vrouwen verleid konden worden tot participatie in het sportvissen. * Het derde item voorspelde een uitermate strenge winter in het Verenigd Koninkrijk, alle reden om een leuke compilatie van beeldmateriaal van eerdere strenge winters te tonen. Het eerste item is inderdaad niet best, men maakte zich buitengewoon veel zorgen over de gevolgen van verlengde openingstijden van de horeca (vroeger tot 23.00 uur, nu onbeperkt mits van een vergunning voorzien) en eenbijproduct van deze wetgeving: nu moeten circussen en poppenkastspelers een vergunning aanvragen voor elke geografische locatie waar ze optreden, zelfs als dat betekent dat ze failliet gaan (GOd prevent).
Dat tweede en derde item....Zouden ze daar ook Cucumbertime kennen?
Tot overmaat van ramp schijnt het ook een nieuwe trend te zijn om NOG VOORDAT BETREFFENDE PERSOON IS OVERLEDEN al een televisie-ode aan de binnenkort te overlijden persoon op te dragen, over de binnenkort te overlijden persoon (de Noord-Ierse Georgie Best; roemrucht voetballer bij Manchester United) natuurlijk niets dan goeds in deze visuele ode.
Non-nieuws of misschien wel bijna nieuws is ook nieuws, zullen we dan maar denken.
Het overdenken waard is overigens wel, wat we van de geschiedenis kunen leren over decadente samenlevingen zonder al te veel geloof in een gezamenlijk doel.
De geschiedenis leert ons dat er al sinds het 3e millennium v.C. doemdenkers bestaan die denken dat hun beschaving weldra tenonder zal gaan aan decadentie en apathie.
De geschiedenis leert ons ook dat ze daar opvallend vaak gelijk in hadden, of vergis ik me nu?
Ja, want in geen enkel geval is de ondergang van een samenleving te verklaren met dit soort grootspraak. Apathie, decadentie, morele waarden etc. zijn vage subjectieve begrippen, uitsluitend gehanteerd door criticasters en megalomane conservatieve populisten.
Een reactie posten
<< Home