17 november 2005

Personal coach

Hoeveel trainingen zijn er niet voor managers! Hoeveel bladen en hoeveel websites met nuttige tips om eigenwijze, passieve, ambitieuze, nukkige medewerkers te leren trotseren. En toch komen ze er niet uit, die managers. Ze nemen steeds vaker hun toevlucht tot een persoonlijke trainer. In Carp las ik dat een kwart van alle medewerkers in Nederland een coach heeft. Bij directeuren en topmanagers ligt het percentage zelfs rond de veertig procent. Dacht ik altijd dat directeuren op die plek kwamen omdat ze ruggengraat hebben. Blijkbaar niet. Het zijn ook maar gewoon mensen die af en toe met iemand willen praten en horen of ze het goed doen.

Rob Wagenaar van de beroepsvereniging erkent dat hij een trendgevoelig vak beoefent. De buurman-doet-het-ook factor is groot. Toch heeft het ook te maken met wegvallende zuilen (hoe vaak ik dat argument hoor voor de meest uiteenlopende verschijnselen!) en gebrek aan tijd/aandacht van het thuisfront. Thuis gaat het immers vaak net zo georganiseerd als op de zaak. Interessanter vind ik de visie van organisatieadviseur Aernoud Witteveen: “Er is een totaal gebrek aan leiderschap in Nederlandse bedrijven, maar er is wel hiërarchie. De CEO ondervangt zijn gebrek aan leiderschap met adviseurs en vertrouwenspersonen bij wie hij advies inwint. Hij selecteert zijn personeel op het niet-hebben van leiderschap, anders zijn ze bedreigend. Omdat deze managers toch voortdurend in situaties terechtkomen waarin ze leiding moeten geven, wordt een coach ingehuurd. Op die manier blijven ze controleerbaar. De regel is simpel: hoe voorkom je dat iemand een leider wordt? Geef hem een coach.”

De beroepsgroep vaart er wel bij, met tarieven van honderd tot 250 euro per uur. Geschatte omzet in Nederland: tussen de vijftig en honderd miljoen euro. Kan het niet anders, vraagt ontwerper Joost Overbeek zich af. Hij pleit voor persoonlijke krimp in plaats van groei, in een tijd waarin Nederland ten onder dreigt te gaan aan individualisme en assertiviteit. We hebben behoefte aan mensen die zichzelf ook eens een keer wegcijferen. Al die mensen die met persoonlijke coaches tot steeds diepere inzichten in zichzelf komen om anderen beter aan te sturen…. Zullen we gewoon ophouden met dat egocentrische gewroet?

3 Reacties:

Anonymous Valeria zei...

Hoeraatje voor Joost. He's my man. Al dat gewauwel over coaches en ontplooiing en groei, dat is zo des bedrijfslevens. Grappig dat Joost in dit stuk staat. Ik heb net met hem de slechtstbetaalde klus ever gedaan (over jezelf wegcijferen gesproken), met prachtig resultaat. Allebei zonder coach!

17 november 2005 om 18:43  
Anonymous Anoniem zei...

En een hoeraatje voor Brandy, die eindelijk eens een column in plaats van een analyse met een open einde heeft geschreven!

19 november 2005 om 02:25  
Anonymous Brandy zei...

Ik kan je niets beloven voor de toekomst, maar toch bedankt!

21 november 2005 om 08:33  

Een reactie posten

<< Home