17 november 2005

Laptop

Hoeveel mensen zouden niet een laptopje willen om op een zonnige dag in de tuin of het park te werken? Of eentje waarmee ze in de trein nog even wat dingetjes kunnen typen? Gewoon een klein computertje, licht, niet per se met een supersnelle processor of tientallen gigabytes aan hardeschijfruimte?

MIT MediaLab heeft een grandioze oplossing voor al die mensen, en meer. Al schijnt het dat zelf nog niet helemaal te beseffen.

Een laptop met een 500 GHz processor en een gigabyte opslagruimte is meer dan genoeg voor de typ-en-surfgebruiker. Een geniale vondst is het opwindmechanisme: geef er een zwengel aan en je laptop gaat nog 40 minuten mee. Het scherm schakelt dan wel over in een speciale zwartwitmodus, maar waarom zou je daar geen genoegen mee nemen als je iets aan het typen bent? En dan de prijs: 200 euro.

Het ding bestaat, maar wie denkt het ideale Sinterklaascadeau gevonden te hebben, heeft pech: de laptop ligt niet in de winkels. De mensen van MediaLab hebben hem ontwikkeld voor de kindertjes in de Derde Wereld. Regeringen kunnen de computers kopen voor 100 dollar per stuk en uitdelen aan hun schoolgaande onderdanen. Een prachtig voorbeeld van verantwoord ondernemerschap.

Volgens Nicholas Negroponte van MediaLab is het nog niet mogelijk om een fatsoenlijke laptop te maken voor minder geld. Zijn mensen hebben al wel bedacht dat die dingen in de Eerste Wereld voor 200 dollar verkocht zouden kunnen worden, en dat het geld dat daarmee verdiend wordt weer gebruikt kan worden om de prijs voor Derde Wereldlanden te drukken. Maar vreemd genoeg is dat nog niet meer dan een vaag plan.

Dat terwijl de hitpotentie er vanaf spat: een spotgoedkope laptop voor mensen die naast de prima PC die ze hebben staan een simpel draagbaar computertje willen, mét een opwindfunctie, en van het geld dat er voor neergeteld wordt gaat de helft naar een Goed Doel. Als dat ding voor Kerst volgend jaar commercieel verkrijgbaar is, wordt het de heetste rage sinds de Furby. Alleen hoop ik wel dat het ding dan ook in andere kleuren dan schreeuwend groen geleverd kan worden.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

De opwindradio was hier wel te krijgen of niet? Ik vind het een prachtig idee ook al heb ik al eerder een opwindtelefoonoplader weten te mollen (en vandaag ook al een nietmachine :)). Hopenlijk is deze wel hufterproof. En 200 euro hou ik wel eens over. Nou ja, ik moet er minder van rood staan.

17 november 2005 om 13:13  

Een reactie posten

<< Home