30 november 2005

Noodwet luchtkwaliteit

Terwijl van bedrijven groei en banen worden verwacht, weet Nederland de Brusselse normen voor luchtkwaliteit zó uit te leggen dat veel bouwterreinen er braak bijliggen en projecten niet van de tekentafel af komen. Fijn stof is gebombardeerd tot gezondheidsrisico met stip en Brussel is de schuldige.

Het bouwen van woningen en wegen zorgt op zichzelf helemaal niet voor een slechtere lucht. Wat wel? Het fijn stof van natuurlijke oorsprong, zoals zeezout en bodemstof (waar we niets aan kunnen veranderen) en stof van industrie, verkeer en landbouw. En, voor de gezondheid heel belangrijk, de roetproductie van dieselmotoren, of die nu in een auto, bus, binnenvaartschip of landbouwmachine zitten. De bijdrage van het verkeer aan het fijn stof is ongeveer 10% buiten de steden en maximaal 35% in de steden. Het grootste deel van het fijn stof komt uit het buitenland of is van natuurlijke oorsprong, zoals het genoemde zeezout en bodemstof.

Wat wij dus moeten doen, is vooral de roetproductie aanpakken. Net zo goed als onze collega-lidstaten in de EU dat moeten doen. Het kabinet moet onmiddellijk ophouden met het aanpakken van de schijnoorzaken. Een bouwstop helpt helemaal niet om het probleem op te lossen. Die aanpak heeft Nederland slechts chaos gebracht, waar de politiek zich geen raad meer mee weet. De economie is er niet mee gediend, onze volksgezondheid evenmin.

Werkgeversorganisaties willen dus een noodwet luchtkwaliteit. Deze wet, die vóór 31 december door het parlement moet kunnen, moet de bouwstop ongedaan maken en een aanpak regelen die de echte oorzaken aanpakt. Het begin is er: het pakket van 900 miljoen euro (Prinsjesdagpakket), waarmee Nederland in de Europese Unie uniek is. Nergens anders wordt zo voortvarend de nationale roetproductie bestreden. De Europese Commissaris voor milieu kan Nederland als voorbeeld stellen aan de andere lidstaten. Daar moet desnoods extra geld voor beschikbaar komen, als dat helpt om ons te verlossen van de bouwstop.

Nederland staat bekend om zijn milieubeleid. Sinds de jaren tachtig zijn met Nationale Milieubeleidsplannen onze milieuproblemen fors aangepakt. De meeste doelstellingen hebben wij gerealiseerd, zelfs die voor de CO2-uitstoot is binnen handbereik. De luchtkwaliteit is in 2005 al aanzienlijk opgeknapt in vergelijking met de jaren negentig, blijkt uit rapporten van het RIVM. Hoe hebben we dat gedaan? Door met vaderlandse nuchterheid de problemen aan te pakken bij de échte oorzaken en niet door een bouwstop in te voeren.

2 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Hoera! Een column! Ik had er echt even geen puf voor vandaag en gisteren. Morgen komt er eentje van mij, hoop ik.
Heb je trouwens een bron bij je verhaal over waar het fijnstof vandaan komt?

30 november 2005 om 23:17  
Anonymous Anoniem zei...

Bron waar fijnstof vandaan komt is te vinden via http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/500037008.pdf

2 december 2005 om 07:23  

Een reactie posten

<< Home