01 december 2005

Jonge lastpakken

Vlak voor Sinterklaas doen jonge kinderen hun best om extra lief te zijn. Ze willen natuurlijk geen cadeautjes mislopen. Of in de zak van Zwarte Piet naar het verre Spanje worden ontvoerd. Politici lijken de laatste tijd minder te spreken over de jeugd. In één Parlementaire Nieuwsbrief (ben ik op geabonneerd vanwege mijn werk) maar liefst drie berichtjes over het aanpakken van probleemjongeren of hun ouders.

VVD'er Van Schijndel wil probleemjongeren opnemen in opvangtehuizen of onderwerpen aan afkickprogramma's, contactverboden of een avondklok. “Schelden, spugen, intimideren, wildplassen of andere vormen van ontoelaatbare overlast moeten ook buiten het strafrecht om kunnen worden aangepakt.” Van minister Donner van Justitie moeten ouders die problemen hebben met de opvoeding van hun kroost veel duidelijker worden aangestuurd. “Geef ouders duidelijke opdrachten en zeg dat hun kind veel sneller uit huis wordt geplaatst als ze zich daar niet aan houden.” Wel moeten we volgens de minister oppassen dat we ouders niet de indruk geven dat ze alles verkeerd doen. “Fouten maakt iedereen, maar helemaal geen opvoeding, dát is pas fout.” En commissaris Van Eijck van het jeugd- en jongerenbeleid van de regering wil ouders de kinderbijslag ontnemen als het ze koud laat dat hun kroost het slechte pad opgaat. Eerder opperden staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Leefbaar Rotterdam dit plan.

Wat al deze mannen (er is geen vrouw bij) vergeten is dat ze zelf grotendeels verantwoordelijk zijn voor die lastpakken. En wel doordat ze het onderwijs compleet stuk hebben gemaakt. Voor een groot deel van de jongeren is het studiehuis niet te doen. De grote klassen zijn evenmin goed voor individuele aandacht. Als het om allochtone probleemjongeren gaat, speelt het falende integratiebeleid van de overheid een rol. Nu we ineens in de ban zijn van eigen verantwoordelijkheid, mogen die gezinnen het zelf oplossen. Het enige antwoord dat de overheid verzint is blijkbaar: strenger straffen.

Ik heb hier al eerder gewezen op het belang van jongeren op school binnenboord houden. Jongeren die probleemjongeren worden zijn vaak niet degene die graag leren. We moeten terug naar het praktijkonderwijs, jongeren al vroeg in de bedrijven laten werken waar ze meedraaien als lid van het team, gevoel voor eigenwaarde ontwikkelen. Noem mij maar idealistisch, het werkt! Dat hebben inmiddels voldoende onderzoeken aangetoond. Bovendien staan bedrijven – door de vergrijzing - te springen om nieuwe vakmensen. Laten we dat nu eens echt proberen, in plaats van al die dwaze plannen.

5 Reacties:

Anonymous jeroen zei...

kinderen opvoeden lijkt me toch echt een prachtige taak voor de ouders die het kroost hebben uitgepoept, en niet voor het onderwijs. Praktijkgericht of niet.

2 december 2005 om 01:09  
Blogger Bart Braun zei...

Ik heb zelf juist altijd de opvatting gehuldigd dat 'It takes a village to raise a child.' Wij leven met zijn allen in een gemeenschap, de gemeenschap als geheel heeft last van wat Brandy jonge lastpakken noemt. Misschien moeten we er weer naartoe dat we lastige kinderen en kutpubers gewoon aanspreken op hun gedrag. Minder oogkleppen op, minder angst.

Heeft als bijkomend voordeel dat kinderen zonder (functionerende) ouders niet meteen er helemaal alleen voor staan.

2 december 2005 om 11:20  
Blogger Bart Braun zei...

Wat is eigenlijk het verschil tussen de huidige ROC's en het praktijkonderwijs?

3 december 2005 om 15:18  
Anonymous Brandy zei...

Leerlingen krijgen nu les in praktijklokalen op ROC's in plaats van bij de bedrijven. Vaak verouderd, is ook onmogelijk modern te houden als je kijkt naar alle technische ontwikkelingen. Ook wordt geen gebruik gemaakt van praktijkbegeleiders uit bedrijven.

5 december 2005 om 07:41  
Anonymous Brandy zei...

Jeroen, even op jou reageren. Zelfs als wij het volledig een taak van de ouders vinden. Dan los je met korten op de uitkering nog helemaal niets op.

5 december 2005 om 07:42  

Een reactie posten

<< Home