11 februari 2006

Alwéér D66?

Ja, echt waar. Niet alleen Opdat Wij Niet Vergeten, maar ook omdat ik sinds vandaag op de hoogte ben van het bestaan van Rein Jan Hoekstra. Hoekstra is niet alleen lid van de Raad van State, maar ook van de Nationale Conventie. En de Nationale Conventie is in het leven geroepen door Alexander Pechtold.

We weten allemaal dat Pechtold tot taak heeft het excuuspluche van de democrazi’s bezet te houden. Dat hij niet gewoon stil zit en z’n bek houdt is nog tot daar aan toe, maar dat hij meent dit soort theekransjes bij elkaar te moeten roepen om zijn non-functie nog een beetje kleur te geven is jammer van het geld.

De deelnemers aan de Nationale Conventie komen uit het maatschappelijke middenveld, dat, zoals we allemaal weten, bestaat uit louter academici die een alfastudie hebben gedaan. Historici, filosofen, politicologen, enfin, van die maatschappelijke middenvelders die we allemaal wel kennen van de supermarkt of de voetbalclub. Er zit zelfs een allochtoon bij: half Egyptenaar, prominent PvdA-lid en bestuurslid van het Forum voor Democratische Ontwikkeling. In hem herkennen we natuurlijk Ahmet, die zich geregeld in ons portiek ophoudt.

Het is fascinerend dat iemand die zich afvraagt wat er mis is met de democratie een denktank samenstelt die bestaat uit dit soort überintellectuelen. Sowieso, een denktank samenstellen is onzin. Tijdens het debat over Uruzgan besloot Pechtold, die tot dan toe toch zo’n grote bek had gehad, geen mening te hebben. Niet omdat hij geen mening had, maar omdat de integriteit van het kabinet (en daarmee zijn eigen warme plekje) hem liever was dan duidelijkheid naar de burger. En het Paasakkoord was de finale van een gênante vertoning waarin Pechtolds partij een hoofdrol speelde.

Mensen als Alexander Pechtold zijn de reden dat de kiezer zijn vertrouwen in de politiek verliest: de minister lult maar wat, en als het spannend wordt gaat het plots over compromissen en katholieke oplossingen. Dat kan soms onvermijdelijk zijn, maar als je het elke keer opnieuw doet, bén je onbetrouwbaar. Daar kunnen geen tien denktanks iets aan veranderen.

6 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

'Katholieke oplossingen'?

11 februari 2006 om 16:50  
Blogger Iknik zei...

Ja, het was Ben Bot die die term bezigde en niet Alexander Pechtold, maar het gaat om het idee.

Een katholieke oplossing betekent zoiets als een praktische oplossing. Hoe dat zo is ontstaan, is me ook een raadsel.

11 februari 2006 om 16:57  
Blogger Bart Braun zei...

'Katholieke oplossingen'. Kruistochten, heksenverbrandingen, zelfverrijking, afgodenaanbidderij en het gewelddadig onderdrukken van iedereen die het niet met je eens is. Is Ben Bot daar voorstander van?

11 februari 2006 om 17:19  
Anonymous buke zei...

Jongens, ik denk niet dat D66 tijdens de volgende verkiezing veel zetels gaat halen. Hou er eens over op

12 februari 2006 om 10:43  
Blogger Bart Braun zei...

Jamaar, jamaar, ze vráááágen er zo om!

Maar goed, mijn column van vandaag zal niet over D66 gaan, beloofd.

12 februari 2006 om 13:02  
Blogger Bart Braun zei...

Denktanks zijn trouwens uit!
Wiki's en bloggen zijn de nieuwe hippe manier van informatie verzamelen en denken:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wisdom_of_Crowds

12 februari 2006 om 22:59  

Een reactie posten

<< Home