12 februari 2006

Zeevarkens

Gisteren is er bij het strand van Camperduin een bruinvis aangespoeld. Waarschijnlijk heeft u er niets over gelezen in het nieuws, want er stranden de laatste jaren steeds meer bruinvissen in Nederland - bijna elke dag eentje. Er zijn mensen die dan uitgebreide reddingsoperaties opzetten, omdat ze het zo zielig vinden.

Sinds Flipper zijn zeezoogdieren verflikflooid tot zwemmende knuffels. In het volksgeloof zijn ze net zo slim als mensen, ook al blijkt daar nooit iets van als je ze gaat onderzoeken. Als je voorzichtig oppert dat het blije kutbeesten zijn, die aan groepsverkrachting doen en iedereen de zenuwen geven met hun klepperende geluid, wordt je vol afschuw aangekeken.

In mijn ogen is het hoog tijd dat we naar een cultuuromslag gaan: de tonijn is inmiddels uitgestorven in de Noordzee, de kabeljauw dreigt erachteraan te gaan. Mede daardoor hebben de bruinvissen meer te eten en komen er daar steeds meer van, vandaar ook dat er steeds meer aanspoelen op onze stranden. Als we nou eens bruinvis gingen eten, in plaats van met uitsterven bedreigde dieren?

In het Duits heten bruinvissen - technisch gesproken geen dolfijnen maar hele kleine walvissen - Schweinswale: varkenswalvissen. Een veel mooiere naam, die de lading prachtig dekt. Negentig kilo lekker vet vlees, en het komt zo je strand opgespoeld! In Engeland was er vroeger zelfs een wet die stelde dat de tong van elke aangespoelde bruinvis automatisch eigendom was van de koning. De delicatessen komen het stand opgespoeld, en wij brengen ze naar Naturalis of Harderwijk!

Die bruinvis van gisteren is in elk geval in het Dolfinarium terecht gekomen, en gaat het waarschijnlijk overleven. Misschien dat er een fokprogramma opgezet kan worden, ten bate van Nederlandse supermarkten?

5 Reacties:

Blogger momoniek zei...

Ik eet sowieso geen vis, dat scheelt :)

12 februari 2006 om 20:51  
Anonymous Anoniem zei...

Des te meer recht heb je op een broodje bruinvis!

12 februari 2006 om 21:26  
Anonymous Anoniem zei...

Ik heb echt een heel vies woordbeeld bij bruinvis. Denk niet echt dat het aanslaat ;)

13 februari 2006 om 17:28  
Blogger Bart Braun zei...

Daarom moeten we de naam ook (her)omdopen tot zeevarken!

13 februari 2006 om 17:35  
Anonymous Anoniem zei...

Naar het schijnt werden bruinvissen in de middeleeuwen zeevarkens (in Duitsland heten ze nog steeds Meerschwein) genoemd en veelvuldig gegeten.

19 september 2010 om 22:53  

Een reactie posten

<< Home