30 april 2006

Oorlog

Inmiddels is het alweer meer dan een maand geleden. Maar in maart was er toch een discussie of de overheid wel of niet censuur mocht toepassen op artikelen in de krant of in andere media. Dit alles aangezien enkele opgefokte moslims heel veel andere moslims gek konden maken en hen zo ver te krijgen ambassades met molokovcocktails en andere cadeautjes blij te maken.

Het was groot nieuws, maar na een week of twee was er eigenlijk niks meer over te horen in de media, op misschien een maandblad na dat niet actueel kon zijn.

De makers van south park pakten het onderwerp echter wel snel op en maakten er een aflevering van. In het avontuur ging het om een tv serie waarin mohammed te zien zou zijn. Terwijl de Amerikaanse bevolking zich schuil hield in kelders en opvangtehuizen en andere methodes begon te gebruiken om niet in aanraking gebracht te worden de grappige beeltenis van mohammed, was er (in de aflevering) vervolgens een discussie bij de directie van de tv-zender of het nu wel of niet uitgezonden moest worden. Uiteindelijk was het oordeel van wel, omdat anders terorisme de strijd zou winnen en men zich de mond zou laten snoeren.

Uiteindelijk kreeg je de aflevering in de aflevering te zien, maar bleek deze gecensureerd te zijn door de tv zender die de south park aflevering uitzendde. Dit was geen grap en inmiddels zijn de discussies vol op gang wie er nou echt gelijk had.

Inmiddels zijn christenen boos omdat een filmpje over jezus in diezelfde aflevering wel werd uitgezonden....

De serie is alleen te downloaden, als die uberhaupt in NL op de tv komt, dan waarschijnlijk over twee jaar...

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Ik moet zeggen dat het alweer jaren geleden is dat ik een leuke Southpark-aflevering zag. Ook bij deze beschrijving vraag ik me af in hoeverre humor nou echt de voornaamste rol speelde, of toch meer de dwangmatige neiging om te shockeren. Het is makkelijk om Comedy Central hier aan te wijzen als grote boze censor, maar feit is wel dat als de moslims boos worden, ze voor hùn deur komen te staan, en niet bij Trey Parker thuis de ruiten in gooien.
Grote vraag: hebben amusementszenders een even grote verantwoordelijkheid bij het omhooghouden van de vrijheid van meningsuiting als krantenredacties?

1 mei 2006 om 14:29  

Een reactie posten

<< Home