17 juli 2006

Goed idee?

Achter het Kyotoprotocol zit een prachtgedachte: laten we voor de grap eens proberen om wat voorzichtiger met onze planeet om te springen. De mogelijkheid dat het broeikaseffect al in gang is gezet, en dat het allemaal too little too late zal zijn, is aanwezig. En het feit dat Amerika niet mee wil spelen, maakt het hele gebeuren een stuk minder nuttig. Maar, zo was de gedachte achter Kyoto, we proberen in elk geval iets. Niet om er rijker of machtiger van te worden, maar omdat we ons verantwoordelijk voelen voor het feit dat de Aarde vies en plakkerig begint te worden.

Maar geen gedachte zo mooi, of de bureaucratie weet hem wel om zeep te helpen. Goede intenties werden omgezet in handhaafbare regeltjes, en de inkt was nog niet droog of ambtenaren en juristen gingen de regeltjes interpreteren.

Zo kwamen ze tot de conclusie dat CO2 niet in de lucht zit, als het in de grond zit. Aangezien Kyoto niets zegt over het aanleggen van ondergrondse CO2-reservoirs, of over de geologische consequenties daarvan, is het een prima methode, ook al vertoont het meer overeenkomsten met een kind dat de troep in zijn kamer onder zijn bed veegt dan met een bezorgde wereldverbeteraar.

Het Kyotoprotocol heeft het leven van politici een stuk makkelijker gemaakt: moesten ze vroeger zelf bedenken hoe de wereld een betere plaats zou kunnen worden, tegenwoordig hebben ze regeltjes. Ze hoeven die maar te volgen, en ze kunnen openlijk verkondigen dat ze het broeikaseffect aan het bestrijden zijn.

Zo is kernenergie helemaal de bom als het gaat om het broeikaseffect. Geen CO2-uitstoot, dus geen strafpunten van Kyoto, dus een goed idee. Misschien is het dat ook wel – er valt van alles voor en tegen kernenergie te zeggen – maar de opvatting dat de wereld beter wordt van kerncentrales komt voort uit het feit dat het heilige Kyotoprotocol zich exclusief op CO2 richt. Niet uit welgemeende bezorgdheid voor onze planeet.

Kyoto leek een goed idee, maar het heeft er alleen maar voor gezorgd dat de politiek niet meer hoeft na te denken over duurzaamheid. Dat protocol hoort in de prullenmand.

1 Reacties:

Anonymous Wout, Knoper van Zemelen zei...

"Zo is kernenergie helemaal de bom [...]"

Leuk, zelf bedacht?

25 juli 2006 om 02:04  

Een reactie posten

<< Home