18 juli 2006

Hek

Je zult als land maar te maken hebben met een organisatie die vindt dat je zo snel mogelijk moet ophouden te bestaan, en die iedere dode burger beschouwt als een stap op weg naar de eindoplossing. Laat je ze hun gang gaan, dan plegen ze aanslagen op je grondgebied. Sla je hard terug, dan plegen ze aanslagen op je grondgebied. Hoewel ze geen echt leger hebben, zaaien ze angst met hun guerrillatactieken en vermoorden ze onschuldige mensen.

Israel heeft te maken met zo'n organisatie. Hezbollah is geen gezellige politieke club waar mee te praten valt, maar een antizionistische groepering. Antisemitisch, zo je wil.

Waarschijnlijk zitten er een boel mensen bij Hezbollah waarvan het niet vreemd is dat ze geen fan zijn van Israel. Wie is opgegroeid in het Libanon dat door de Israëli’s bezet was, heeft daar waarschijnlijk vooral nare herinneringen aan. Ik kan me zomaar indenken dat het voor zo iemand weinig uitmaakt dat die bezetting een voorgeschiedenis had. En dat ook die voorgeschiedenis een voorgeschiedenis had, enzovoorts.

En is het raar dat Israel zijn buren spuugzat is? Libanon heeft Hezbollah geen strobreed in de weg gelegd bij het lastigvallen van het militair superieure Israel. Is het dan echt zo onverwacht dat de Israëli’s hebben besloten het dan maar zelf te doen? Ook al weten ze best wat wij ook weten: met bombardementen kweek je geen fans. Wel vijanden.

Als Israel doorgaat met de aanvallen, zal Hezbollah groeien. Als het ophoudt met de aanvallen, zal Hezbollah groeien. Hezbollah vernietigen door Libanon naar het stenen tijdperk te bombarderen is al even zinloos als Israel vernietigen door met raketten op Haifa te schieten.

Moet er maar weer eens onderhandeld worden? Moeten er sancties komen? VN-resoluties? Wie het weet mag het zeggen. De verleiding is groot om een groot hek om Israel, Palestina en Libanon heen te zetten, de deur op slot te doen en elke twintig jaar even te kijken of er al iemand gewonnen heeft. Wie weet is het conflict over een eeuw of tien dan wel opgelost.

3 Reacties:

Anonymous Spuyt12 zei...

"Als Israel doorgaat met de aanvallen, zal Hezbollah groeien. Als het ophoudt met de aanvallen, zal Hezbollah groeien."

Hoewel Hezbolla militair gezien steeds sterker werd genoot het steeds minder steun onder de bevolking - bepaalde bevolkingsgroepen uitgezonderd. Hezbollah kreeg bij de laatste verkiezingen slechts ongeveer 10% van de stemmen...

Op dit moment geeft een groot deel van de bevolking Hezb. de schuld, maar is tegelijkertijd ook erg anti-Israël. Ze weten niet waar ze dit aan verdient hebben.

Ik hoop dat dit niet leidt tot een mentaliteit waarbij Hezbollah, als vijand van Israël omarmd wordt...

18 juli 2006 om 16:27  
Blogger Iknik zei...

Het zou natuurlijk ook kunnen leiden tot een situatie waarbij mensen het geweld, en daarmee Hezbollah, spuugzat worden. De kansen zijn fifty-fifty, for all I know.

De pest is dat zo vreselijk moeilijk te voorspellen is waar dit uiteindelijk heen gaat.

19 juli 2006 om 09:35  
Blogger Riemer Brouwer zei...

vjpxzfpvHoi Ikniks,

Interessant artikel over de Juli oorlog die nu gaande is. Zelf woon ik in Libanon en ben ook een blog begonnen, zie:

http://libanon-update.blogspot.com

20 juli 2006 om 20:20  

Een reactie posten

<< Home