31 juli 2006

Iedereen Politie

Vorige week pleitte Minister Hoogervorst voor strengere paspoortcontroles voor mensen die drank willen verkopen. Iedereen die eruit ziet alsof hij jonger is dan 25 moet zich eerst identificeren voor hij zijn drankje krijgt. Dat wordt lekker lang wachten in de kroeg, om van andere problemen nog maar te zwijgen.

Er zijn talloze argumenten te bedenken tegen zo'n regeling (de opkomst van een grote handel in valse ID's lijkt me daarentegen een mooie gelegenheid om eens aan een rijbewijs te komen). Het belangrijkste
heb ik echter nog niet gehoord.

Het gaat erom dat de overheid iets wil, en dan vervolgens andere mensen de verantwoordelijkheid ervoor laat nemen. De winkelier moet omzet derven en op leeftijd controleren van de overheid. Diezelfde overheid staat niet klaar met een politieagent als een achttienjarige die zijn paspoort was vergeten herrie schopt, maar stelt wèl weer strenge regels aan winkelpersoneel dat daarmee om moet gaan.

De benzinepomphouder hoeft gelukkig nog niet te controleren op opgevoerde brommertjes of het vervoer van gevaarlijke stoffen in de achterbak. Internetbedrijven hoeven hun klantgegevens niet door te geven aan de stichting Brein. Terecht: dat iedereen zich moet houden aan regels is één ding, maar dat iedereen namens de overheid de naleving daarvan moet controleren is volkomen bizar. Nederland is er niet voor de overheid, de overheid is er voor Nederland.

6 Reacties:

Blogger TheBuke zei...

In america heb je al een dergelijk systeem. Iedereen onder de 30 (geloof ik) moet daar zich kunnen indenticeren bij de aankoop van drank. Een tijdje terug stond er in de NRC next een artikel iemand die een pleidooi hield voor dit systeem. Volgens hem werkte het namelijk vrij goed. Mensen op jonge leeftijd zijn namelijk gevoeliger voor de schadelijke effecten van alcohol. Volgens dat artikel lag de alcoholconsumtie in America niet lager dan in andere westerse landen maar het aantal gezondheidsproblemen was wel degelijk lager. Toen ik zelf in Amerika was, bleek het vrij moeilijk te zijn om een kroeg binnen te komen zonder ID of als je iemand onder de 21 bij je had.
Zoals je zegt zijn er argumenten tegen deze regeling te bedenken maar hij werkt dus wel.

31 juli 2006 om 17:30  
Blogger Bart Braun zei...

Behalve dan dat een beetje Amerikaanse jongere een vals ID heeft...

31 juli 2006 om 18:05  
Blogger TheBuke zei...

Ik zei dat het aantal gezondheidsproblemen in Amerika lager lag. Het valt dus wel mee met die valse ID's. Er staan heel erg hoge straffen op het hebben van een vals ID en het verstrekken van Alcohol aan minderjarigen. De meeste Amerikanen kijken dus wel uit om die regels te overtreden.

1 augustus 2006 om 09:36  
Anonymous De Piet zei...

Zijn dat dezelfde cafes waar je wordt gelynched als je een pakje peuken mee naar binnen smokkelt?

1 augustus 2006 om 13:10  
Anonymous Anoniem zei...

ik heb een gevonden rijbewijs en een paspoort te koop....

15 augustus 2007 om 11:40  
Anonymous Anoniem zei...

wie weet wat/waar ik zoiets kan kopen...krijgen/regelen
ron13ald@hotmail.com

15 augustus 2007 om 11:41  

Een reactie posten

<< Home