29 juli 2006

Stichting


In de Kutkrant van vandaag een stuk over de financiën van de Rolling Stones. Die worden geregeld door een handvol Nederlandse stichtingen, overpompingen naar de Antillen en een portie ondoorzichtigheid. Een uitstekende keuze van Jagger en co: waar gewone stervelingen als u en ik tussen de 40 en 60 procent belasting betalen, komen de Stones-stichtingen uit op slechts 1,6%.

Kennen we dat niet ergens van? Jazeker, ook Ikea werkt met Nederlandse stichtingen. Da's namelijk lekker goedkoop. Bij het gelinkte stukje VK-tekst hoort een langer verhaal dat niet online staat. Het ademt eerbied uit: die slimme Rolling Stones toch; en wat een eer dat het nietige Nederland over hun geld mag gaan!

Je kunt daar ook anders over denken: wat mij betreft hebben we geen stichtingrecht om buitenlandse multimiljonairs belasting te laten ontduiken. Als er geen veranderingen komen, dan wordt het tijd om alle Nederlandse belastingbetalers onder te brengen in één grote stichting. Als Nederland zo nodig een belastingparadijs wil zijn, dan mag het ook wel een belastingparadijs zijn voor mìj.

Update: Ook de jongens van U2 zijn gevestigd in Nederland. Amsterdam Rock City!

8 Reacties:

Anonymous Th. Blo. zei...

With no loving in our souls and no money in our coats/
You can't say were satisfied/
But Angie, Angie, you can't say we never tried

Yeah right!

30 juli 2006 om 14:31  
Anonymous wout zei...

Even wat "fuzzy maths" toepassen.

Nederland is belastingparadijs:

Bart betaalt 40-60% + Stones en IKEA betalen 1,4% = een shitlading geld voor de Nederlandse staatskas + enkele centen van Bart

Nederland is geen belastingparadijs:

Bart betaalt 40-60% + Stones en IKEA betalen 10% = enkele centen van Bart voor de Nederlandse staatskas + een heel erg veel grotere shitlading geld in de staatskassen van Engeland en Zweden.


Nou heb ik natuurlijk een uitzonderlijk inzicht in de econovoodoo, maar ik snap wel waarom Nederland blij is met deze situatie.

30 juli 2006 om 21:44  
Blogger Bart Braun zei...

@Th. Blo. Lang hè, zo'n verkaansie?

@Wout: Und? Alsof die zeven miljoen verspreid over twaalf jaar voor de Nederlandse fiscus echt aantikken. De normale rijke mensen kankeren en masse op naar België omdat de belasting hier te hoog is, maar echt stinkend rijke mensen kunnen dankzij één of ander maas in de wet belasting ontduiken. We zijn hier godverdomme de Kaaimaneilanden niet.

31 juli 2006 om 00:58  
Anonymous wout zei...

zeven miljoen van de Stones mischien, IKEA levert wel wat meer op.

Normale rijke mensen blijven gewoon in Nederland. Die paar Limburgse artsen die over de grens gaan wonen zijn de moeite niet waard: afgelopen 10 jaar zijn per saldo 33.000 individuen naar België geëmigreerd, waarvan het grootste deel niet overdreven vermogend. Daarbij komt dat sinds 2001 een groot deel onder het Nederlandse belastingregime blijft, vanwege de gunstige hypotheekrenteaftrek (heb ik allemaal recht van het CBS afgeplukt).

Maar dat is niet het punt. Ik zal het nog eens uitleggen.

Hoge belasting voor autochtonen + extraatje van buitenlandse rijke stinkerds > Hoge belasting voor autochtonen + geen extraatje van buitenlandse stinkerds.

De Kaaimaneilanden hebben het uitstekend bekeken en ook Zwitserland is er rijk van geworden.

31 juli 2006 om 12:48  
Blogger Bart Braun zei...

Maar het idee dat buitenlandse stinkerds minder belasting hoeven te betalen dan Nederlandse stinkerds komt niet buitengewoon rechtsongeldig op je over?

In dat geval kunnen we misschien ook eens een wet regelen dat mensen die Wout heten wat meer mogen betalen ten opzichte van mensen die Bart heten.

31 juli 2006 om 14:12  
Anonymous wout zei...

Mwah, gezien het hoge inkomensbelastingpeil in Nederland betalen Nederlandse rijke stinkerds sowieso meer dan buitenlandse rijke stinkerds.

Heel fijn dat het beetje belasting dat die buitenlandse stinkies dan toch nog betalen in Nl terecht komt.

En van alle rechtsongeldige dingen in de wereld is dit toch wel eentje waar ik me HELEMAAL niet druk om ga maken. Maar ik begrijp je wel, persmuskieten zuigen nu eenmaal bloed tot ze zo groot zijn als een olifant. Deadlines moeten worden gehaald en witte pagina's gevuld.

31 juli 2006 om 23:51  
Blogger Bart Braun zei...

Speaking of which, wanneer ga jij nou eens een column voor ons schrijven?

1 augustus 2006 om 13:29  
Anonymous wout zei...

Nooit! Het zou ten koste gaan van mijn integriteit als luie cynische zeiker! Onethisch!

2 augustus 2006 om 00:14  

Een reactie posten

<< Home