28 juli 2006

Onleefbaar (2)

Is het erg dat Leefbaar Nederland wordt opgeheven? Nee, natuurlijk niet. De partij heeft zichzelf de keet uit gevochten, belachelijk gemaakt, en is slecht met geld omgegaan. Wel een wetenschappelijk bureau opgericht, maar daar geen subsidie voor aangevraagd. Duizenden euro's uitgeven aan mediatraining voor een lijsttrekker die nog niet was gekozen door de leden.

Een puinhoop van de administratie gemaakt, zodat ze niet eens konden kijken of de leden hun contributie wel betaalden. Dat er uiteindelijk nog enkele tienduizenden mensen stemden op deze lutspartij met een piepjong paardenmeisje als lijsttrekker, mag een godswonder heten.

Maar toch is het jammer, want het had allemaal zo mooi kunnen zijn. Het partij-programma (in termen van 'oude politiek' was het centraal-liberaal) zat prima in elkaar. De onvrede over vriendjespolitiek, Den Haag als vijand van de burger en een geldverspillende overheid is er sindsdien - bij mij in elk geval - niet minder om geworden. Het moet anders en het kàn anders, zoals de leefbaren altijd stelden.

LN, echter, kan en gaat dat allemaal niet voor ons doen. Hun opvolger, de Peter R de Vries-partij, heeft ook al de handdoek in de ring gegooid. Veel leefbare ideeën zijn inmiddels gecopy-paste door andere partijen, en toegepast - de club heeft veel meer bereikt dan de twee kortdurende kamerzetels suggereren. Als ze ook nog hun partij in leven hadden kunnen houden, zou ik er misschien zelfs op hebben gestemd in januari.