11 september 2006

Damn lies

Marnix van Rij, die ooit een gooi naar het lijsttrekkerschap van het CDA deed door Jaap de Hoop Scheffer een mes in de rug te duwen, maar daarmee zoveel kwaad bloed zette dat hij het moest afleggen tegen een onbeduidend Zeeuws Kamerlidje, schrijft vandaag in Trouw dat er na de verkiezingen van 22 november maar één coalitie mogelijk is. CDA en PvdA gaan samen de regering vormen, aldus de politicus, en de enige vraag is wie de premier gaat leveren.

En de campagne is nog niet eens begonnen.

Zoals Bart gisteren al schreef, het is bijna alsof er maar twee partijen meedoen aan de verkiezingen. De peilingen geven aan dat we een nek-aan-nek-race gaan krijgen tussen JP en Wouter, en dat de overige partijen alleen maar interessant zijn omdat ze misschien wel een zeteltje meer of minder van deze twee giganten gaan pikken.

Hamer daar vaak genoeg op, wat zowel het journaille als de peilers zelf vol overtuiging doen, en hele volksstammen besluiten om ‘strategisch’ te gaan stemmen, wat betekent dat ze hun stemgedrag laten afhangen van de peilingen. Die peilingen zijn gemaakt door een paar duizend mensen te vragen wat ze gaan stemmen, en dat vervolgens te extrapoleren naar heel kiesgerechtigd Nederland. Inclusief de strategische stemmers.

Weinig mensen hebben zoveel invloed op de verkiezingsuitslag als Maurice de Hond. Gelukkig is die man de integriteit zelve, want als hij zou willen zou hij de verkiezingen flink kunnen manipuleren. De kudde strategische stemmers laat zich immers maar wat graag sturen door herder Maurice, die de cijfers best zodanig zou kunnen manipuleren dat de door hem voorspelde race tussen Bos en Balkenende inderdaad gaat plaatsvinden. En voor het imago van De Hond is het natuurlijk alleen maar goed als zijn voorspellingen uitkomen.

En zo verwacht iedereen dat de komende campagne een potje schijnworstelen wordt tussen PvdA en CDA. Ook de partijen zelf lijken daar van uit te gaan, en alleen al vanwege die zelfgenoegzaamheid verdienen Bos en Balkenende een schop in het gezicht. Een politieke partij die verkiezingen beschouwt als een formaliteit, is toe aan een flink pak rammel.

9 Reacties:

Anonymous wout zei...

Dit speelt toch al zo'n 50 jaar?

11 september 2006 om 17:29  
Blogger Iknik zei...

En? Dus?

11 september 2006 om 17:48  
Anonymous wout zei...

Verbaas ik me erover dat je nog de moeit er een stukje over te schrijven.

12 september 2006 om 12:21  
Anonymous wout zei...

neemt

12 september 2006 om 12:21  
Blogger Iknik zei...

Dat iets al 50 jaar speelt, wil natuurlijk niet zeggen dat het niet stom is. En de aanstaande verkiezingen vormen een goede aanleiding om daar nog eens op te wijzen :)

12 september 2006 om 13:10  
Anonymous wout zei...

Je bedoelt dat je geen inspiratie had, en dus maar wat halfvergane karkassen uit de sloot hebt opgetakeld?

12 september 2006 om 16:17  
Blogger Iknik zei...

Natuurlijk, maar dat doe ik al sinds oktober 2004.

12 september 2006 om 22:39  
Anonymous wout zei...

Politiek engagement is zó 90'er jaren.

13 september 2006 om 11:41  
Anonymous wout zei...

jaren '90 bedoel ik.

13 september 2006 om 11:42  

Een reactie posten

<< Home