04 september 2006

Totebel

De Amsterdamse PvdA vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met het begrip ‘allochtoon’. Het werkt stigmatisering en discriminatie in de hand, aldus fractieleider Manon van der Garde. Dus wil ze dat het woord voortaan vermeden wordt in gemeentelijke stukken. Daarmee blaast ze een gezonde calvinistische traditie nieuw leven in: als je het ergens niet over hebt, bestaat het niet.

Relletjes op het Mercatorplein? Dat zijn gewoon Amsterdamse rotjongens. Kijk, klinkt het dan niet ineens alsof er helemaal geen integratieprobleem is? Sterker nog, er hoeft helemaal niet geïntegreerd te worden. Alle Amsterdammers zijn immers Amsterdammer.

Wat een vondst! De meest ernstige problemen kunnen simpelweg weggetipp-ext, zodra het woord dat alle ellende veroorzaakt geïdentificeerd wordt. Ik heb alvast een paar ideeën:

Het woord ‘supporters’ is natuurlijk vreselijk stigmatiserend: door het incident van februari jongstleden te omschrijven als een bestorming van het ADO-honk door Ajax supporters wordt de indruk gewekt dat geweld iets met voetbalsupporters te maken zou hebben. Supporters zijn gewoon mensen met een hobby, dus zo moeten ze voortaan ook worden aangeduid: ‘Bloedige veldslag tussen groepen hobbyisten.’

Het woord ‘junk’ dient ook geschrapt te worden. Zeggen dat je wordt lastiggevallen door een junk is uit den boze. Voortaan zeg je: ‘Een individu dat ik tegenkwam op het station bezorgde mij enig ongerief.’ Zo legt niemand per abuis het verband tussen drugsgebruikers en overlast.

Het voorstel van de Amsterdamse politica ademt een politieke correctheid waar een normaal persoon klonten van in z’n maag krijgt. Alsof problemen beter te signaleren en op te lossen zijn als ze omgeven worden door een dikke mist van taalconstructies waarmee verboden woorden behendig ontweken worden. Alsof meer vaag en ontwijkend taalgebruik in ambtelijke stukken is wat dit land nodig heeft.

Een laatste woord dat natuurlijk helemaal op de zwarte lijst hoort is ‘linkse trut’. En om meteen het goede voorbeeld te geven: persoonlijk vind ik mevrouw Van der Garde maar een progressieve totebel.

1 Reacties:

Anonymous wout zei...

Helaas heeft de PvdA helemaal gelijk. Het is verassend hoe groot de invloed is van woordkeuze op de onderbuikgevoelens van het plebs. Dit is aangetoond in ettelijke onderzoeken en behoort tot de basiskennis van elke demagoog/politicus.

Als de PvdA deze kennis wil aanwenden om het integratieconflict te verminderen kan ik dat alleen maar goed keuren. Het is juist ziekelijk PC om dergelijke trucjes om ieders innerlijke xenofoob te onderdrukken af te keuren.

5 september 2006 om 15:42  

Een reactie posten

<< Home