08 september 2006

Pleeg

In de Trouw van vandaag staat een stukje over een promovenda van de VU, ene Jolande de Bie. Zij had onderzoek gedaan naar verpleegsters, en ontdekte iets dat iedereen al wist: de zuster zet soms een spuitje in uw ader! Zeventien procent van hen doet dat tenminste eens per maand. En dan brengt ook nog eens meer dan de helft blaaskatheters in bij vrouwen - geen taak die ikzelf niet al te gretig over zou nemen van een arts.

Want spuitjes zetten en blaaskatheters inbrengen, dat mag alleen een arts. Deze zusters zijn volgens de wet fout bezig en strafbaar, zelfs als ze het doen in opdracht van een arts. Na een extra stukje bonusopleiding mogen ze het wel.

Hier spelen twee dilemma's: aan de ene kant is het natuurlijk van de zotte dat een arts voor elke spuit op moet komen draven, maar aan de andere kant is het intraveneus toedienen van medicijnen een behandeling en geen verzorging - en dus wel een artsentaak.

De cijfers van mevrouw De Bie zouden de doorslag moeten geven: deze medische handelingen worden zo vaak door verpleegsters gedaan, dat je ze maar beter door verpleegsters kan laten doen. Als een arts zijn verpleegkundigen zo nodig zijn werk wil laten doen, stuurt hij ze maar naar die bonuscursus.

3 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Blaaskatheters plaatsen is dan wel een voorbehouden handeling, maar het is niet dan een arts het allen mag doen. Een verpleegkundige is hiervoor bevoegd als de arts hiertoe de opdracht geeft, al dan wel mondeling als schriftelijk. Het is aan de verpleegkundige of zij zichzelf hiertoe bekwaam vindt. (By the way, het plaatsen van een manlijke blaaskatheter is veel meer een voorbehouden handeling ivm prostaat dat in de weg zit...)
Het geven van medicatie intraveneus en het plaatsen van een infuus zijn idd taken die behoren tot de arts, tenzij je hiervoor scholing gevolgd hebt.

groetjes Marijke (verpleegkundige!)

9 september 2006 om 16:57  
Anonymous wout zei...

Zouden die opblaastieten van dat schele zustertje op het plaatje de pijn verzachten als ze een katheter door je pik ramt?

10 september 2006 om 15:44  
Blogger Bart Braun zei...

Ik denk het wel

11 september 2006 om 09:39  

Een reactie posten

<< Home