03 september 2006

GVU-posters racistisch

Als u vanaf het Centraal Station in Utrecht richting Hoog Catherijne loopt, ziet u daar een aantal posters van het GVU, de plaatselijke busmaatschappij. GVU heeft ze niet online gezet - terecht, zoals ik zo zal uitleggen.

Aan uw rechterhand ziet u een foto van een lachende man van een jaar of zestig. 'Ik word altijd vriendelijk gegroet', stelt deze man, op de poster verder omschreven als 'levensgenieter.'

Zij bewering kan domweg niet waar zijn. Je moet wel een hele erge masochist zijn om van een Utrechtse busrit te kunnen levensgenieten. Er zijn vriendelijke en beleefde bus-chauffeurs maar 's nachts huilen ze zich waarschijnlijk in slaap omdat ze met zo weinig zijn.

De mééste bus-chauffeurs zijn onbeschoft, onbehulpzaam, rijden als gekken met een volle bus en proberen je bij het uitstappen nog even te pletten tussen de deur. De poster is gewoon niet waar, net zo onzinnig als McDonalds dat ineens zou gaan beweren hun eten een Michelinster verdient.

Een liegposter mag. Maar hang dan niet een paar meter verder een poster waarop een Surinamer staat met de tekst 'ik kom altijd op tijd.'