10 september 2006

Bestond D66 nog maar. In de goeie ouwe tijd had je altijd iets om over te zeiken. Gelukkig is er altijd nog Maurice de Hond. Als hij niet privé-detective speelt of internetzeepbelt, dan doet hij opiniepeilingen.

Dit weekend, peilde hij bijvoorbeeld wie er minister-president moet worden. 53% van de Nederlanders wil wel verder met Balkenende, 40% vindt Bos een betere kandidaat. Er was blijkbaar ook een optie 'iemand anders' of 'weet niet', want dat heeft 7% aangestipt.

Zeven procent! We hebben met een beetje mazzel straks 74 verschillende partijen, maar die doen allemaal voor spek en bonen mee. Zelfs de mensen die niet op de PvdA of het CDA stemmen, vinden het blijkbaar wel best als één van die twee premier wordt. Marc Rutte, Femke Halsema, Jan Marijnissen, André Rouwvoet - stuk voor stuk zijn het in mijn ogen geschiktere bazen van dit land dan JP of het lekkerste draaikontje van Nederland.

Door de verkiezingen voor te stellen als een race tussen slechts twee partijen, versterken de media het idee dat er eigenlijk niets te verkiezen valt. Bos heeft herhaaldelijk gepleit voor een tweepartijenstelsel, en hij krijgt dankzij dit soort opinie-uitslagen nog een beetje zijn zin ook.
Als Maurice zich nu eens op de zaak Lucie de B. gooit?