13 september 2006

De grondwet volgens Maxime

Het gebeurt niet vaak dat minister Donner gewoon helemaal gelijk heeft, maar dit keer klopt wat hij zegt. Het gebeurt evenmin vaak dat Maxime Verhagen helemaal gelijk heeft. Ook dit keer zit hij er volledig naast.

Want wat zei Verhagen als reactie op Donners uitspraak dat de sharia kan worden ingevoerd als tweederde van de Nederlanders dat wil? “Ook een meerderheid in de Tweede Kamer voor invoering van de sharia wil ik kunnen tegenhouden, want de ideeën daarvan gaan in tegen onze waarden en onze onvervreemdbare rechten.”

‘Onze’ onvervreemdbare rechten? Maar wie zijn ‘wij’ dan als tweederde van het land die sharia wel ziet zitten? Verhagen, die wel vaker uit zijn nek kletst als hij denkt dat het domme SMS-plebs dat op prijs stelt, heeft blijkbaar helemaal geen meerderheid nodig om te bepalen wat in dit land wel en niet kan. En om de grondwet te verdedigen tegen meerderheden die datgene willen waarvan Maxime weet dat het nu eenmaal niet kan, moeten politieke partijen met de verkeerde idealen gewoon verboden worden.

Het grappige is dat Verhagens ideeën voortkomen uit hetzelfde soort geloof in een absolute moraal als de sharia. Net als de fundamentalistische islam is de neoconservatieve versie van het christendom zoals Maxime en de zijnen die aanhangen, per definitie antidemocratisch.

De neocons proberen de wereld te verdelen in het christelijke, verlichte, democratische westen en de repressieve, autoritaire islam. Maar in werkelijkheid zijn er drie partijen. De eerste twee zijn de moslimfundi’s en de christenfundi’s, die allebei in dienst staan van een irrationeel, onvoorspelbaar opperwezen. De derde en kleinste groep is die van de mensen die vermoeden dat het niet zo bijster veel slechter is om de macht in handen te leggen van het domme, makkelijk te manipuleren volk dan in die van de zelfbenoemde woordvoerders van een rancuneuze godheid.

Dat Maxime Verhagen ageert tegen moslimfundi’s, betekent dan ook niet automatisch dat hij aan de goede kant staat. De man is eigenlijk alleen maar nog meer slecht nieuws voor mensen die nog niet zijn uitgekeken op democratie.

4 Reacties:

Anonymous wout zei...

En wat nou als het volk bestaat uit fundies?

De meerderheid bepaalt dat de meerderheid niet mag bepalen.

Ah, democratie in al haar schoonheid.

13 september 2006 om 22:28  
Blogger Iknik zei...

Het alternatief voor de tirannie van de meerderheid is tirannie van iets of iemand anders. Mensen als Maxime Verhagen, bijvoorbeeld.

Doe mij maar die meerderheid.

14 september 2006 om 11:10  
Anonymous wout zei...

Jaha, maar als de meerderheid nou bepaalt dat Maxime Verhagen het voortaan voor het zeggen heeft. Dan heb je mooi te diep in je neus gepeuterd, en dat wordt bloederige snotjes eten.

't Zou niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt.

14 september 2006 om 12:00  
Blogger Iknik zei...

Als de meerderheid bepaalt dat Maxime het voor het zeggen moet hebben, heb ik denk ik een goede reden om te emigreren.

maar ja, waarheen?

14 september 2006 om 13:24  

Een reactie posten

<< Home