17 september 2006

Problemen

De winkels waren dicht en je kon niet naar de WC, maar gelukkig deden de automaten voor visitekaartjes en pasfoto’s het nog wel. Je moet toch wat, als je drie kwartier vastzit op Rotterdam Centraal (bedankt, organisatie van Bazar Curieux!).

Mijn date en ik gingen een visitekaartje ruilen tegen een pasfoto, en toen zat daar het meisje uit Leeuwarden. Zij was een jaar of zeventien, en ze had een probleem.

Ze was vanuit Leeuwarden naar Rotterdam gekomen voor een date met een jongen die ze alleen kende via MSN. Ze had wel met hem gezoend, maar nadat hij en zijn vrienden ineens hun vlindermessen gingen showen besloot ze er toch vandoor te gaan. Ze voelde zich bedreigd, en was bang dat de vriendengroep haar wat aan zou doen als zij straks, onvermijdelijk, ook naar het station kwamen.

De pasfoto-mensen ontfermden zich op hartverwarmende wijze over het kind. Ze boden het zelfs een slaapplaats aan, gaven advies en namen het kind op sleeptouw.

In ruil daarvoor vertelde het meisje haar levensverhaal. Verkrachtingen, aanrandingen, ziekte, problemen, problemen, problemen. Ah. Het moederkloekende pasfoto-meisje werd wat achterdochtig. Problemen zijn soms besmettelijk. ‘Voordat ik je in huis neem, wil ik toch wel even een legitimatie zien.’ Dat ging niet.

Niet getreurd. Moederkloek hielp het meisje verder. ‘Leg je probleem uit aan de mensen van de security, en blijf bij hen in de buurt’. Dat had het meisje zelf nog niet bedacht.

Iemand die in zeven sloten tegelijk loopt, en door het ongeluk achtervolgd lijkt te worden. Hoe zou het met haar zijn afgelopen? Mijn date wist het wel: ‘waarschijnlijk is ze door zo’n security-man verkracht.’