24 oktober 2006

Albert Halal

Met ongeveer een miljoen moslims in Nederland, zou Albert Heijn wel gek zijn als ze geen halal vlees verkochten. Gezeik of niet.

Maar stel je nou eens voor dat Amerika haar doodstraffen niet meer met de electrische stoel uitvoert. In plaats daarvan worden gevangen op een lopende band gelegd, iemand zegt een gebedje en daarna snijdt hij hun nek door. Daarna bloeden ze leeg. Ik denk dat Amnesty International er wel een ansichtkaartje aan zou besteden.

Als er dan toch beesten doodmoeten, dan is halal slachten domweg niet de meest diervriendelijke manier om dat te doen. De vraag is dan ook niet of Appie halalvlees mag verkopen, maar of dat in Nederland moet mogen.

In Nederland mag je geloven wat je wil, maar je moet je wel houden aan de afspraken die we met zijn allen hebben gemaakt. We hebben afgesproken dat je je vrouw niet stenigt, dat je je dochter niet besnijdt, en dat we elkaar een hand geven. Als je die regels overtreedt, krijg je straf.

We hebben ook afgesproken dat een dier zo pijnloos mogelijk dood moet. Maar dat is natuurlijk lang niet zo belangrijk als handjes schudden: voor de gelovige dierenbeul is er in de wet een uitzonderingspositie geregeld. Een Hollandse slager mag een koe niet de nek doorsnijden, maar zijn collega Achmed wel. Misschien is het wel tijd voor gezeik.

10 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Bij de COOP doen ze het al veel langer.

De ex-buurman probeerde mij eens uit te leggen dat het eigenlijk veel liever was voor de beesten. Wat is nu waar? Aan de andere kant vinden jagers dat ook altijd. Dus, als mensen beesten gaan opeten, moeten ze ook maar niet zeuren. In de VS worden ze tenslotte ook niet opgegeten na de ter dood veroordeling (maak de metafoor dan ook degelijk af).

24 oktober 2006 om 14:33  
Blogger Iknik zei...

Is halal zo veel erger dan de manier waarop beesten in de bio-industrie geslacht worden? Goed, het geeft meer troep, en wij westerlingen krijgen rillingen bij de gedachte aan beesten die met een mes worden geslacht in plaats van fabrieksmatig en per dozijn, maar maakt het in termen van welzijn nu echt zoveel uit?

24 oktober 2006 om 16:09  
Blogger Bart Braun zei...

Als jij mocht kiezen hoe je doodging, zou je dan liever verdoofd een stroomstoot krijgen, of leegbloeden via je nek?

Ik heb thuis nog ergens een boekje met onderzoek naar dit soort shit van de Universiteit Wageningen. Eens kijken wat die er precies over te zeggen hebben.

24 oktober 2006 om 16:12  
Blogger Iknik zei...

Als ik geleefd had als een bio-industrie-beest, zou ik waarschijnlijk voor de snelste optie gaan.

24 oktober 2006 om 16:19  
Blogger Iknik zei...

Maar ik vraag me dus serieus af welke slachtmethode het minst deugt in termen van welzijn. Ik ken toevallig iemand die onderzoek heeft gedaan naar dierenwelzijn, ik zal het haar eens vragen.

24 oktober 2006 om 16:24  
Blogger Ruben van Hooidonk zei...

Een artikel dat misschien wel interessant is in deze discussie:

Religious Slaughter and Animal Welfare:

http://www.grandin.com/ritual/kosher.slaugh.html

24 oktober 2006 om 16:24  
Blogger Iknik zei...

Overigens krijgen varkens helemaal niet verdoofd een stroomstoot. Ze krijgen een stroomstoot in plaats van een verdoving, geheel conform het Besluit doden van dieren:
Dieren moeten onmiddelijk dood zijn of moeten gedood worden nadat ze buiten bewustzijn zijn gebracht (bedwelmd zijn).
Zelfs als het net iets minder gruwelijk is dan een doorgesneden keel, vraag ik me af of wij westerlingen wel verontwaardigd mogen doen over de manier waarop anderen met hun consumptiedieren omgaan.

24 oktober 2006 om 22:19  
Blogger Bart Braun zei...

Ik ben vooral verontwaardigd over het feit dat de Nederlandse regering eerst besluit om te verbieden dat je een dier de nek doorsnijdt, maar dan voor gelovigen een uitzondering maakt.
Als het om handjesschudden gaat, mag je vrij allochtonen treiteren, maar dierenleed is blijkbaar minder belangrijk.

25 oktober 2006 om 09:10  
Blogger Iknik zei...

Daar zit inderdaad wel wat in. Hoewel het me niet echt verbaast, gezien de bizarre manier waarop wij westerlingen tegen dieren aankijken.

25 oktober 2006 om 10:49  
Anonymous Irene zei...

Het is beide gewoon een smerige manier van omgang met dieren. Zowel het halal slachten als de bio-industrie. Maar als er een wet is tegen slachten dmv het doorsnijden van de keel moet dat op alle fronten nageleefd worden ook door gelovigen. En dan moeten we gelijk ook met z'n allen streven naar een Nederland zonder bio-industrie. Het is toch ook te gek voor woorden dat men rustig 5000,- neerlegd voor een dure tv aan de muur, maar dat 1,- extra voor een stukje vlees te veel is gevraagd terwijl je hiermee zo veel leed bespaart.

15 november 2006 om 17:17  

Een reactie posten

<< Home