05 oktober 2006

Nicolaï & Nedap en de beroerde beveiliging

Hoe stel je mensen gerust als ze hele goede redenen hebben om dat niet te zijn? Bij Nedap doen ze dat zo:

Vraag: Kan de Nedap stemmachine gemanipuleerd worden?
Antwoord: Alles is te manipuleren.

Prachtig. Een sussende, relativerende opmerking plaatsen doet het altijd goed, zelfs als hij volkomen misplaatst is. En ook: “Tegen iedere nieuwe bedreiging worden maatregelen genomen.”

Nedap voelt zich de laatste tijd erg betrokken bij de integriteit van onze democratie. Een belangrijke reden daarvoor is dat inmiddels duidelijk is dat de stemcomputers die het bedrijf levert sinds hun introductie al zo lek zijn als een vergiet. In EenVandaag maakt Rop Gonggrijp, die verstand heeft van computers en hun beveiliging, zich nog heel netjes zorgen over mensen die mogelijk gaan frauderen met de machines. Hij had zich net zo goed hardop kunnen afvragen hoeveel mensen de afgelopen twintig jaar al hebben gesjoemeld. Het gaat hier namelijk helemaal niet om een “nieuwe bedreiging”, maar een hele oude. Het enige nieuwe is dat de media er plotseling aandacht aan besteden.

Atzo Nicolaï, de verantwoordelijke minister, is niet alleen een leek op computergebied, maar ook een VVD’er. Dus vertrouwt hij Nedap, dat immers zo begaan is met onze democratie dat eventuele blunders en prutspartijen heus wel worden toegegeven. Heel geruststellend is ook dat de opslag van stemmachines de verantwoordelijkheid is van gemeenten, want die zijn natuurlijk alle vierhonderdenachtenvijftig volkomen competent, integer en betrouwbaar. Terecht dus dat op geen enkele manier gecontroleerd wordt hoe en waar ze hun stemcomputers bewaren.

De oplossing is hier al eens geopperd: pas de stemmachines aan. Als je op de stemknop hebt gedrukt, valt er een bonnetje in een plexiglazen buis. Staat daar de naam op van degene op wie je net hebt gestemd, dan druk je op een knop en verdwijnt het papiertje in een afgesloten bus. Zo niet, dan alarmeer je het stembureau. Na negen uur wordt een steekproef genomen, door in een aantal kiesdistricten de papieren stemmen handmatig na te tellen.

Het is bijna verdacht dat minister Nicolaï de huidige situatie verkiest boven een simpele oplossing die de stemprocedure honderden keren betrouwbaarder maakt.

7 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

We moeten een referendum afdwingen, om zo via de stemmachines het potlood terug te eisen!

5 oktober 2006 om 15:42  
Anonymous TRS zei...

allemaal leuk en aardig; maar die oplossing kan nooit gerealiseerd worden voor 22/11

5 oktober 2006 om 22:00  
Blogger Iknik zei...

Als dat waar is, is het misschien wel het beste om op 22 november gewoon met papier en potlood te stemmen.

5 oktober 2006 om 22:59  
Anonymous Anoniem zei...

het volgende argument van Nedap vond ik ook erg overtuigend:
"de concurrentie heeft geen gelijk".

5 oktober 2006 om 23:02  
Blogger TheBuke zei...

ok stemcomputers zijn onveilig. Maar zijn ze nu onveiliger dan pen en papier? Volgens mij is dat niet bewezen.
Ik ben overigens wel eens met je bonnetjes voorstel.

6 oktober 2006 om 09:27  
Blogger Iknik zei...

Daar heb je een punt. Een eventuele andere optie is natuurlijk om op 22 november dan maar nog één keer de oude stemmachines te gebruiken en als steekproef officiële exit polls te gebruiken ofzo.

Maar na de komende verkiezingen moeten die stemmachines dan wel echt aangepast gaan worden.

6 oktober 2006 om 12:52  
Anonymous Anoniem zei...

Las of hoorde laatst iets met knikkers? Was dat hier? Het was wel leuk in ieder geval.

6 oktober 2006 om 13:36  

Een reactie posten

<< Home