15 november 2006

Gaat heen en trek het af

“Door te rommelen aan de hypotheekrenteaftrek doorbreek je de stabiliteit op de huizenmarkt”. Aldus Mark Rutte, lijsttrekker van de VVD, in een interview met Trouw. George W. Bush zou nog wat van hem kunnen leren: “Door te rommelen aan het aantal troepen in Irak, doorbreken we de stabiliteit in dat land.”

Welke fucking stabiliteit, meneer Rutte? De stabiliteit die tot gevolg heeft dat geld uit de staatskas via de hypotheekrenteaftrek in goed gevulde zakken verdwijnt? Het dynamische evenwicht dat ervoor zorgt dat het aanzienlijke deel van de achterban van uw partij dat het meest profiteert van de hypotheekrenteaftrek de partijleiding allerlei soorten prut laat uitkramen om maar te kunnen doen alsof het niet alleen maar in het belang van een kleine groep VVD’ers is om de al jaren geleden overbodig geworden hypotheekrenteaftrek maar te behouden? Of doelt u misschien op de status quo van de veel te hoge huizenprijzen?

De hypotheekrenteaftrek is ooit ingevoerd om huizenbezit te stimuleren. De regeling maakt het indirect goedkoper, en dus aantrekkelijker, om een huis te kopen. Maar wat ze bij de VVD heel goed weten, is dat zoiets natuurlijk maar heel even werkt: als de Staat huizen indirect goedkoper maakt, maakt de markt ze na verloop van tijd vanzelf weer duurder. En weg is je stimulans.

Zomaar pats boem de hypotheekrenteaftrek afschaffen is natuurlijk een slecht idee. Maar tussen zomaar pats boem en helemaal niet zitten nog een heleboel andere opties. Maar ja, hoe duurder je huis, hoe meer voordeel je hebt van de hypotheekrenteaftrek. En bezitters van dure huizen zijn nu eenmaal oververtegenwoordigd in de VVD. Wat Rutte eigenlijk bedoelde met bovenstaande uitspraak, was dan ook: “Sorry, beste linkse mensen, maar in tegenstelling tot jullie hebben wij VVD’ers wél allemaal een groot huis en een dikke Mercedes. Neuk jullie, de hypotheekrenteaftrek blijft.” En man, wat zou hij een boel punten hebben gescoord als hij dát had gezegd, in plaats van met zo’n doorzichtige dooddoener te komen. De “eigenlijk is de VVD gewoon een soort PvdA”-koers die de partij momenteel vaart, is een heel slecht idee geweest.

1 Reacties:

Blogger TheBuke zei...

Ik vind het ook een bizaar standpunt. De VVD is een partij die marktwerking behoorlijk hoog in het vaandel heeft. Maar in de huizenmarkt moet de overheid een handje helpen? Oh nee, wacht de huurmarkt moet natuurlijk wel worden geliberaliseerd.
Ik snap het gewoon niet.

15 november 2006 om 17:15  

Een reactie posten

<< Home