03 december 2006

Mars

Hoe kan de mensheid de komende 100 jaar overleven? Wetenschapper Stephen Hawking vroeg het zich een tijdje terug af. Het meest voor de hand liggende antwoord ('met twee vingers in de neus, net zoals de honderdduizend jaar ervoor') stelde hem niet gerust.

Voor de zekerheid, stelt hij, moeten we andere planeten gaan koloniseren.
Als ├╝berfysicus plakt hij er dan meteen een verhaal aan vast over antimaterie waarmee we even snel kunnen reizen als het licht, maar dat laten we maar even liggen. Zelfs als dat zou kunnen hebben we geen idee waar we heen zouden moeten vliegen.

Als we ons risico willen spreiden, dan is Mars de eerste, voor de hand liggende optie. Het is heel makkelijk om zo'n kolonisatie af te doen als de droom van overenthousiaste sciencefiction-fans. Eerst problemen op Aarde oplossen, allemaal veel te duur - u kunt de bezwaren zo oplepelen.
Maar als er genoeg geld en politieke wil ingepompt wordt, moet het kunnen.

Daar komen is nog niet eens het grootste probleem. Straling, afstand, entertainment - NASA kan dat allemaal aan, daar ben ik van overtuigd. Het probleem is hoe je in leven blijft als je er bent. De enige serieuze poging om daar onderzoek naar te doen kostte 200 miljard dollar, en was een volslagen mislukking.

In essentie ben ik het eens met Hawking: uiteindelijk moet de mensheid het heelal in. Maar laten we nog heel even wachten tot we weten wat we daar dan gaan doen.