02 april 2007

Gastcolumn: 100 dagen

Hoe (on)tevreden je ook over het kabinet bent, je kan niet zeggen dat ze niet (gaan) doen wat volk wil. Tenminste dat is de verwachting. Het kabinet gaat 100 dagen het land in om met de mensen te praten en te ervaren wat ze nu echt willen. Minister Rouvoet (jeugd en gezin) rijdt al rond in de luxueuste huurbare touringcar.

D66 is niet blij. De democratische partij die altijd het belang van de meerderheid wil vertegenwoordigen is boos dat de ministers het land in gaan en gaan kijken wat iedereen wil. Pechtold stelde ‘Straks krijgen we iets gepresenteerd waarop we alleen nog ja kunnen zeggen. Onder het mom van: dit is wat de samenleving wil.’

Vreemd genoeg dacht ik dat dit juist iets is wat D66 juist altijd wilde, maar schijnbaar niet. Het resultaat blijkt niet belangrijk, alleen de methode. Dus geen bustour met een bereik van 0,4 procent, maar wel een referendum met opkomst van 1 procent.

Het simpelste argument tegen de bustouren ben ik nog niet tegengekomen. Partijen stemmen normaliter toch met hun achterban af wat zij belangrijk vinden en waar zij voor staan? Vervolgens kunnen daar dan zo’n 12 miljoen mensen op stemmen en het resultaat is een combinatie van gedachtegoed van verschillende partijen. Mensen stemmen toch op punten en partijen die zij belangrijk vinden?

Ja, maar dan wordt maar het belang van >51% vertegenwoordigd, nu moet iedereen erbij betrokken worden. Balk-IV wil er voor iedereen zijn. Naast D66 klaagt ook de SP, maar hoe kunnen de socialisten tegen het feit zijn dat er ‘iets’ gaat gebeuren waar ALLE burgers bij betrokken worden?

Binnenkort staat Rouvoet dus ook bij jou voor de deur, je zal hem herkennen aan de foto die ook op zijn bus staat. Hij zal dezelfde vragen stellen als een jehova’s getuige. Mijn advies: behandel hem als een jehova. Mocht je kinderen en gezinnen belangrijk vinden, dan ben je vast ook aardig voor jehova’s.

Kevin.