03 april 2007

Liegebeest

De Tweede Kamer is correct geïnformeerd tijdens de besluitvorming over het Nederlandse standpunt inzake de inval in Irak in 2003. Dat schrijven de ministers Verhagen (BZ) en Van Middelkoop (Defensie) aan de Tweede Kamer.”

Nou, is dat even fijn. Jammer alleen dat het leugens zijn. Geen partij ter wereld zal ooit een parlementair onderzoek blokkeren als het er zeker van is dat dat onderzoek zijn onschuld zal aantonen. Volkomen ondenkbaar. Dat leidt tot de volgende conclusie in de zaak CDA versus de Waarheid:

S C H U L D I G

, in dikgedrukte hoofdletters, aan het voorliegen van de Kamer met als doel Nederland de Irakoorlog in te frummelen. De PvdA en de ChristenUnie zaten destijds niet in de regering, dus die krijgen een ander etiket:

M E D E P L I C H T I G.

En ja, zo simpel werkt het wél.

En in ander nieuws: er is een kloof tussen de burgers en de politiek. Kamerleden steken de hand in eigen boezem, maar menen ook dat de burger te veel wil en er te weinig voor doet. De media worden ook nog even genoemd, en zo levert het meest recente onderzoek naar de gewraakte kloof eigenlijk alleen maar een lijstje met de usual suspects, te weten vrijwel iedereen, terwijl het echte antwoord uitblijft. Toch zou het volgens mij een boel schelen als politici de volgende regels in acht zouden nemen:

  1. Lieg niet.
  2. Er zijn geen gradaties in liegen. Bewust iets anders vertellen dan de waarheid is altijd liegen.
  3. Als je toch liegt, doe het dan goed. Dat jij in de politiek zit, betekent niet dat je slimmer bent dan de gemiddelde kiezer. Zeg dus geen dingen die je zelf ook niet zou geloven.
  4. Je mag kiezen: wil je je aan de bovenstaande regels houden, of wil je dat er een nieuwe Pim Fortuyn komt die veertig zetels wint? Meer smaken zijn er niet.

En als er een nieuwe Fortuyn komt, en dat zit er dik in, hebben de heren en dames politici dat helemaal aan zichzelf te danken.