23 mei 2007

Bioblog: Foutdenken

Niets is zo slecht voor de wetenschap als gezond verstand. Je gezonde verstand vertelt je dat de wereld plat is, het licht onmiddellijk en diersoorten onveranderlijk.

Juist omdat het tegen de intuïtie ingaat, hebben veel mensen, met name Amerikanen, een hekel aan wetenschap. Is dat erg? Jazeker, met name in landen waar ze met juryrechtspraak werken (angstaanjagend voorbeeld). Zodra het allemaal een beetje ingewikkeld wordt, heeft je intuïtie het fout.

Speciale aandacht voor dit verschijnsel leeft vooral onder biologen, die op moeten boksen tegen de autoriteit van de kerk als het gaat om de evolutietheorie. Geen wonder dat juist onder biologen de meest rabiate atheisten voorkomen.

Helpen doet al dat atheïsme niet: slechts één op de acht Amerikanen is aanhanger van de evolutieleer. Ik denk dat het geloof in dat land toe is aan een nieuwe uitdaging: het ontkennen van de lichtsnelheid.

6 Reacties:

Anonymous jeroen zei...

anders lees je dat artikel even waar je naar linkt: daar staat toch duidelijk 15%, géén 1 op de 8.
En het gaat volgens hetzelfde artikel ook nog eens de goede kant op: al 5% meer evolutieaanhangers dan in november '04

23 mei 2007 om 14:18  
Blogger annoesjka brohm zei...

Ik denk dat die Amerikanen - gezien de hoeveelheid die aan overgewicht lijdt - eerder de zwaartekracht zal willen ontkennen.

23 mei 2007 om 14:18  
Blogger Bart Braun zei...

@Jeroen: waar haal jij die vijf procent meer vandaan, dan? En inderdaad: het redelijk constante cijfer van 13-15% was beter afgerond geweest naar één op de zeven.

Overigens ook opmerkelijk: mensen met een hogere opleiding (college degree) zijn vaker aanhangers van de evolutietheorie. Van hen 'gelooft' bijna een kwàrt in Darwin...

23 mei 2007 om 15:07  
Blogger annoesjka brohm zei...

Bijna een kwart, Bart? Het moet toch niet gekker worden.

23 mei 2007 om 17:11  
Blogger Bart Braun zei...

24 procent, durf ik wel bijna een kwart te noemen, ja.

23 mei 2007 om 17:29  
Anonymous Jeroen zei...

@bart:

ah, 13 tot 15%. In dat laatste artikel stond alleen 15%

die 5% dacht ik te halen uit de toenemende aanhang van beide evolutievarianten tussen 2004 en nu: "wel evolutie, maar bijgestuurd door god" gaat van 27 naar 30%, de vanillevariant van 13 naar 15%. Samen dus vijf procent meer evolutieaanhangers.
De niet-evolutie-aanhang loopt maar met 4% terug, dat had ik even over het hoofd gezien: de som is geen honderd procent. Blijkbaar had in 2004 95% een mening, nu 96%. Ook al een positieve ontwikkeling ;)

De rest van het artikel is overigens ook ruk:

"...weekly churchgoers (74 percent) and conservatives (64 percent), are mostly likely to say God created humans in their present form. "

hier kan ik niet echt wat mee: betekend dit nu dat van de weekly churchgoers 26 procent in evolutie (een van beide smaken) gelooft? helemaal geen slechte score lijkt me, maar ik geloof er geen drol van.

Ik zou overigens wel graag willen weten wat de toename onder mensen met een college degree is.

24 mei 2007 om 01:59  

Een reactie posten

<< Home