22 mei 2007

Regelneven brengen u en anderen rondom u ernstige schade toe

Het Over Betuwe College in Bemmel heeft een tijdje geprobeerd een algeheel rookverbod in te voeren voor zijn leerlingen. Maar wat bleek? In plaats van zich braaf te schikken naar de voorschriften van de grote vertegenwoordiger van Het Systeem, gingen de rokende pubers de Wijde Wereld in. En daar zat men natuurlijk niet op dat schorriemorrie te wachten.

Dus nu heeft de school iets nieuws bedacht: de rauchweis, al noemen ze het zelf om de één of andere reden liever een rookpas. Leerlingen die willen roken, kunnen daar een speciale pas voor krijgen. Ten minste, als ze zestien of ouder zijn en als de ouders toestemming hebben gegeven. De omwonenden zijn gerustgesteld: voortaan wordt de overlast buiten de school enkel nog veroorzaakt door rokende vijftienminners, en door pubers die roken terwijl het niet mag van hun ouders. Een minderheid dus.

Maar goed, helemaal ongelijk heeft de school niet: roken is vies en ongezond, en hoe vroeger je ermee begint hoe groter de kans dat je doodgaat aan kanker.

Seks daarentegen is lekker, goed voor je zelfvertrouwen en hoe vroeger je begint met oefenen, hoe meer plezier je er later aan zult hebben. Maar ook seksen mag pas vanaf je zestiende. De grote vraag is dan ook: wanneer durft het Over Betuwe College de volgende logische stap te zetten door de neukpas in te voeren?

Ergens in het gebouw moet toch een ruimte zijn waar geile scholieren zich even kunnen terugtrekken om lekker te rampestampen. Het zijn allemaal beginners, dus aan één tussenuur hebben ze meer dan genoeg – waarschijnlijk komen ze een heel eind in een halve middagpauze – en een neukende puber is tenminste geen kliko’s in de fik aan het steken. En als je bedenkt dat het al een band schept als je samen met je docent in het rookhok staat, hoe gezellig moet het dan wel niet worden met een neukpas?

Of de school houdt gewoon op met bedilzuchtige pasjesregelingen. Dat kan natuurlijk ook.