11 mei 2007

Geef ook eens wat

Het is officieel: we worden steeds egoïstischer. Eén op de vier Nederlanders is niet bereid na zijn dood zijn organen af te staan. Drie jaar geleden was dat nog maar dertien procent.

Nivel, het instituut dat het onderzoek heeft uitgevoerd, zegt niet te weten waarom dat getal zo gegroeid is, dus het zal wel iets te maken hebben met allochtonen.

En, ongetwijfeld, met religie. Veel gelovigen schijnen ervan overtuigd te zijn dat ze een reprimande krijgen als ze incompleet voor de hemelpoort staan (tenzij ze van dat ene geloof zijn, natuurlijk, en compleet in stukken liggen; dat levert juist weer bonuspunten op). “Ik heb hier toch heel duidelijk staan, meneer de Vries, dat u een hart in bruikleen heeft gekregen. Wel, waar is het dan? Wat? WEGGEGEVEN?!? NIET MEER NODIG?!? EEN LEVEN GERED??? Wat dacht meneer? ‘Oh, die dingen groeien daar aan de bomen, eentje minder maakt niks uit’? Mooi is dat. Alsof we niet al meer dan genoeg derving hebben zonder dat mensen hun organen ook nog eens gaan weggeven.”

Maar de reliweigeraars mogen een excuus hebben waar anderen niet in geloven, het is niet alsof het onredelijk is. Als er daadwerkelijk een omnipotent wezen is dat na je dood kan besluiten om je voor eeuwig in de hel te laten branden, en zijn stemming wordt mede beïnvloed door de compleetheid van je lichaam, dan is het een redelijk slimme keuze om dan maar alles eraan te laten zitten.

Die gedachtegang is in elk geval te volgen. Maar waar ik nu echt benieuwd naar ben, is de rest; vijfentwintig procent, dat zijn niet louter hardcore gelovigen. Waarom willen die andere mensen niks afstaan? Omdat ze geen postume littekens willen, die er lelijk uitzien in de kist? Omdat ze bang zijn voor een sterfbed waar likkebaardende dokters omheen staan, loerend naar de hartmonitor en met de scalpel in de aanslag? Of als een soort verzekering, voor het geval dat de fundi’s het toch stiekem bij het rechte eind hebben?

En waarom heeft Nivel die vraag eigenlijk niet gesteld?

4 Reacties:

Blogger Wouter zei...

Ach waarom zou je ook. Je weet nooit waarvoor je die organen nog nodig hebt.

Wat hebben die mensen eigenlijk gedaan om mijn organen te verdienen? 't Zijn met name genetische misbaksels en mongoloide midlifemotormuizen. Trap niet in dat filmpje van dat zielige kleine, lelijke, nierbehoevende meisje met die grote blauwe ogen. In de natuur had d'r eigen moeder haar allang opgevreten, of tenminste verstoten. En wat dat andere soort betreft, haal dan godverdomme ook gewoon rechts in.

Ga toch gewoon eens zonder zeiken dood. Wees een vent/wijf.

11 mei 2007 om 16:10  
Blogger Kevin zei...

Bij dit onderzoek zijn mensen gevraagd die nog niet geregistreerd zijn als donor of niet-donor...

Ik dacht dat zo'n twee jaar geleden mensen massaal dat papiertje hadden ingevuld tijdens allemaal shows met paul de leeuw enzo.

Misschien zijn de overgebleven mensen dus inderdaad minder bereid, maar is die lijst met donoren wel groter geworden, maar dat vertellen we niet, want dan denkt iedereen, ow dan hoef ik niet...

Nu nog wachten tot al die mensen die 2 jaar geleden zijn geregistreerd ook nog doodgaan...

11 mei 2007 om 22:06  
Blogger Wouter zei...

Schiet es op met die nieuwe stukjes. Ik heb niet de hele dag de tijd.

14 mei 2007 om 12:48  
Blogger Roxane zei...

Misschien helpt dit? http://www.nu.nl/news/1079292/10/Uitvaartbedrijf_geeft_korting_begrafeniskosten_donoren.html

16 mei 2007 om 12:16  

Een reactie posten

<< Home