29 mei 2007

Toorn

Wat is Google Library? Volgens het Reformatorisch Dagblad niets minder dan “één van de jongste projecten die pogen de Toren van Babel weer in de steigers te zetten”. Net als Esperanto, de mislukte universele taal.

Het verhaal van de Toren van Babel staat in Genesis, het eerste boek uit het Oude Testament, en gaat over een groep mensen – in Babel – die, jawel, een toren willen bouwen. En dan niet zomaar een toren, maar een enorme wolkenkrabber, die tot in de hemel reikt.

De moraal van het verhaal is dat hoogmoed voor de val komt. God, die zeker in het begin van het Oude Testament behoorlijk van de tough love is, maakt de toren stuk. Maar dat niet alleen: de mensen die aan de toren van Babel bouwden, en die elkaar prima konden verstaan, spreken plots allemaal een andere taal. Dit alles is om de mensen te leren dat ze niet zonder God kunnen leven.

De grote vraag is: waarom moest die toren stuk? Waarom kon de Heer dat ding niet gewoon even in een nachtje afbouwen? Daarmee zou Hij dezelfde boodschap hebben gezonden, maar dan zonder de nare bijsmaak - “Als jullie samenwerken, dan maak Ik jullie hartstikke kapot” - die het beeld schept van een tiran die verdeelt en heerst. Nogal hard, als je toch al oppermachtig bent.

En blijkbaar loopt de mensheid opnieuw het risico zich de goddelijke woede op de hals te halen, dit keer dankzij Google Library. Een doorzoekbare, virtuele kaartenbak van alle boeken in alle talen, dat klinkt misschien als een goed plan; maar een mensheid die zonder hulp van de Vader probeert op eigen benen te staan, daar zal diezelfde Vader vroeg of laat een stokje voor steken, om de mensen te laten zien dat ze niet zonder Hem kunnen. Het is de ultieme self fulfilling prophecy.

12 Reacties:

Blogger Jan van Tienen zei...

"Het uiteenvallen van de wereldbevolking bij de torenbouw van Babel, zo’n vier millennia geleden, markeert het begin van de meertaligheid van de mensheid."

Me dunkt dat hier iets op is af te dingen.

29 mei 2007 om 16:58  
Anonymous Piet zei...

Volgens mij ging het ze er meer om dat de Bijbel al lekker wel in 2400 talen vertaald is en Google daar nog een puntje aan kan zuigen. "Lekker puh. Wij zijn lekker veel verder dan jullie." Hoe bedoel je hoogmoed..?

29 mei 2007 om 18:29  
Blogger DirkjanDiederic zei...

Iknik ziet drie kinderen met een geweer spelen. In plaats van de drie kleuter bestraffend toe te spreken en ze het gevaarlijke speelgoed af te pakken, geeft hij ze liever de kogels...

29 mei 2007 om 18:41  
Blogger Henk Bovekerk zei...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

29 mei 2007 om 18:58  
Blogger Henk Bovekerk zei...

Google Library heeft een voordeel op god: eerstgenoemde bestaat namelijk wel.

Tijd voor een nieuw gebod, het elfde gebod: gij zult uw religie voor uzelf houden.

HB

29 mei 2007 om 18:58  
Blogger Iknik zei...

@Dirkjandiederic: Wat is er zo gevaarlijk aan een grote toren?

29 mei 2007 om 20:03  
Anonymous Anoniem zei...

Hee Iknik, ik snap m niet hoor... hoezo verdeelt god de mensch als die toren wel afkomt?

Google is niet meer te vertrouwen sinds de overname hoor, waarom denk je dat Gmail je stimuleert om al je post te bewaren? CIA, FBI, terrorisme... werelddominantie... Die kaartenbak is er ook gewoon voor de registratie, net als de reguliere bibliotheken tegenwoordig hun uitleengegevens moeten afstaan. Niet gebruiken dus!

VS

30 mei 2007 om 09:27  
Anonymous wout zei...

God bestaat, net als Google library, beide een hoop informatie op een drager.

En het zat de HEERE dwars dat de Babyloniërs die tempeltoren niet voor hem bouwden, maar voor een ander godgeval. Ziedaar de reden voor zijn toorn, niet de zelfwerkzaamheid van de mens, maar jaloezie. Te projecteren op de joden (havenots), die vast een beetje jaloers keken naar de Babyloniërs (haves).

leunstoelbijbeluitleg in de pauze.

30 mei 2007 om 15:57  
Blogger Iknik zei...

@wout: Er staan een paar dozijn verhalen in de Bijbel waar sprake is van afgoderij. De Toren van Babel werd echter niet gebouwd voor een afgod, maar enkel ter meerdere eer en glorie van de mensheid.

30 mei 2007 om 18:59  
Anonymous wout zei...

Maar de toren van Babel is vrij aannemelijk de grote ziggoerat van Babylon. Even wikipedia d'rbij... Ah, gewijd aan Marduk en 't ding heette Etemenanki. Toch wel 91 meter hoog, poeh poeh. Blijkbaar stond er zelfs in dat soort tempels geschreven dat ze tot de hemel reikten.

Spannend hoor, bijbelarcheologie.

31 mei 2007 om 00:21  
Blogger Iknik zei...

Pah, de Bijbel zegt anders helemaal niks over die hele Marduk. En de Bijbel is Het Woord.

31 mei 2007 om 09:19  
Anonymous wout zei...

Welles, Jeremia 50. Alleen heet ie dan Merodach.

31 mei 2007 om 10:15  

Een reactie posten

<< Home