11 oktober 2004

Beesten

Naast de Mookerheide, bij Nijmegen, is een leuk stukje bos. Zeker in de herfst kom je de mooiste dingen tegen, zoals koeien. Niet zomaar koeien, maar van die Schotse Hooglander-achtige beesten die tegenwoordig wel eens worden uitgezet in natuurgebieden. Mooie beesten om te zien, en nauwelijks gevaarlijk. Mits je je aan de regels houdt, natuurlijk.

Regels zijn er voor mensen en niet andersom. Iets doen omdat de regels dat nu eenmaal voorschrijven is raar, maar dat wil niet zeggen dat iedereen elk regeltje dat hem toevallig niet bevalt aan z’n laars mag lappen. Mensen met een beetje gezond verstand kunnen vaak ook van een suffe regel wel bedenken waarom die ooit in het leven is geroepen.

Helaas zijn er mensen die in plaats van gezond verstand een hond hebben. En wat doen die mensen? Ze laten hun hond los lopen in het gebied waar de runderen grazen. Slechts in een klein gedeelte van het bos is het verboden om de hond niet aan te lijnen, maar sommige mensen willen blijkbaar per sé door dat stukje wandelen, met de hond, die ze per sé niet aan willen lijnen.

Een hond is nooit honderd procent voorspelbaar, hoe graag de baas dat ook zou willen en hoe hard veel hondenbezitters dat ook beweren. De mensen die het stuk bos waar de runderen lopen beheren, willen voorkomen dat één of andere rothond besluit dat hij met de grote koeien wil spelen. De koeien vinden dat niet leuk, en als ze het echt niet leuk vinden dan zal de hond er ook niet om kunnen lachen. En de beheerders al helemaal niet.

Zeg nou zelf: je bent toch een behoorlijke hufter als jouw hond de reden is dat de beheerder besluit toch maar een hek om het stuk bos te zetten, of de oerrunderen naar de slager te brengen. Ik hoop dat de baas die afgelopen weekeinde zijn hond los liet lopen in het ene stukje bos waar dat nu net niet mag, een keer goed op de hoorns wordt genomen door een chagrijnig oerrund.