31 januari 2005

Wetten

Ministers Donner en Remkes kondigden onlangs nieuwe antiterrorismewetten aan. Eén van de voorstellen houdt in dat mensen die fundamentalisten kennen een meldingsplicht krijgen, en dat mensen die dreigen te radicaliseren zich niet meer op Schiphol en andere belangrijke plaatsen mogen laten zien.

Als Remkes en Donner van tevoren goed hebben nagedacht over hun plannen, weten ze best dat geen rechter in Nederland ook maar iets heel laat van de nieuwe wetten: mensen mogen pas gestraft worden als bewezen is dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Als ik dat kan bedenken, kunnen twee ministers dat ook. Net als de rest van Nederland, trouwens. Vreemd dat de bewindslieden op de proppen komen met een plan dat zo duidelijk helemaal niets gaat uithalen.

Er is een reden dat mensen onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen: het voorkomt willekeur. Remkes en Donner zijn van plan om de onvoorspelbare, willekeurige acties van terroristen te bestrijden met een onvoorspelbare, willekeurige aanpak van de moslims in Nederland. Oké, niet volkomen willekeurig, maar laten we nu niet gaan doen alsof de AIVD een goed geoliede, trefzekere instantie is.

En dan hebben we het nog over de AIVD van nu, niet over de instantie die binnenkort honderden nieuwe werknemers krijgt in zo’n korte tijd dat ze niet fatsoenlijk gescreend kunnen worden. Dat was al eens eerder gebeurd, en toen had het tot gevolg dat Mohammed B. ‘s ochtends bij de koffie op z’n gemakje de laatste AIVD-rapporten over zijn Hofstadgroep kon doorlezen.

Net als de pedo’s waar Bart het gisteren over had, hebben ook moslimfundo’s vrijheid van meningsuiting. Moslims de toegang tot Schiphol ontzeggen omdat ze “aan het radicaliseren” zouden zijn, betekent dat ze gestraft worden voor hun mening. Ik weet best dat dat gechargeerd is, maar radicale moslims die op zoek zijn naar rekruten zijn vast niet vies van gechargeerde statements. Zeker niet als ze nog waar zijn ook.

Terrorisme is in Nederland, en dat is beangstigend. Maar aan een paniekreactie hebben we weinig, en aan ministers die de poten onder het rechtssysteem vandaan zagen om de illusie van veiligheid te scheppen nog veel minder.

2 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

"aan paniekreactie hebben we niet weinig"

Mijn collega bedoelt waarschijnlijk: "aan paniekreacties hebben we weinig"

31 januari 2005 om 18:37  
Blogger Iknik zei...

* schaam * ik moest werken onder tijdsdruk...

Het is al verbeterd.

31 januari 2005 om 19:16  

Een reactie posten

<< Home