15 februari 2005

Patent (3)

De soap over softwarepatenten gaat verder. Nadat we mochten meemaken hoe Laurens-Jan Brinkhorst niet eens z’n best deed om te verbergen dat hij democratie een overschat concept vindt, en er alles aan deed om het voorstel voor patenten via de vergadering van landbouwministers langs het systeem te frommelen, komen nu de grote bedrijven zelf in beeld.

Volgens dit bericht zou Microsoft de Deense regering hebben gedreigd 800 banen in dat land te schrappen. Eerder zou Philips al gedreigd hebben uit Nederland te vertrekken, en zou een aantal andere bedrijven de Poolse regering al een e-mail hebben doen toekomen. Zijn er nog mensen die zich afvragen wie er precies beter worden van een wet voor softwarepatenten?

Ik ben geen antiglobalist, maar hier zou je het spontaan van worden. Europa is een veel te grote markt om links te laten liggen, en hadden we een importbelasting van 300 procent gehad dan zou grove chantage als deze onmogelijk zijn geweest. Hadden we de goeie ouwe staatssteun in stand gehouden, dan zou geen bedrijf erover piekeren democratisch gekozen regeringen zo te piepelen.

De vrije markt heeft ons welvaart gegeven, dat valt niet te ontkennen. Maar ze heeft dat nooit gedaan uit iets anders dan eigenbelang, en bedrijven hebben geen enkele reden om van kapitalistische landen te eisen dat ze hun zin te krijgen. Om lak te hebben aan parlementen, verkiezingen en wetten, en als een stel straatschoffies met dreigementen te komen.

Doen ze dat wel, dan moeten we concluderen dat bedrijven niet om kunnen gaan met hun vrijheid, en wordt het hoog tijd om de klok een stukje terug te zetten door enorme accijnzen te heffen op producten die buiten de EU geproduceerd zijn. Zoiets heet een handelsoorlog, en daar zit niemand op te wachten – ook bedrijven niet. Maar als je ergens niet op zit te wachten, moet je er niet om vragen.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Ik heb mij zelf een uitdaging gegeven. Schrijf 2 columns per dag? Rustig, rustig Iknik...

16 februari 2005 om 09:25  

Een reactie posten

<< Home