14 februari 2005

Kerncentrale

Update: jammer genoeg is bij CNN iemand wakker geworden, en is de foto van Yongbyon vervangen. We laten deze post staan voor de archieven.

Studieontwijkend gedrag kan tot leuke ontdekkingen leiden. En leuke dingen doen het altijd goed op internet.

Een vriend van me kwam op het spoor van een mooi staaltje prutsjournalistiek. Ik heb geen idee of het zijn eigen ontdekking was, of dat hij het op een ander weblog heeft gelezen. Ik weet dus niet exact wie ik aan het plagiëren ben. Mij komt de eer van de ontdekking in elk geval niet toe.

Op CNN staat een nieuwsbericht over Noord-Korea, het Stalinistische land dat al tijden zegt over kernwapens te beschikken. Rechts van het artikel staat een charmante foto van Noord-Korea’s doorluchtige leider Kim-Jong Il. Wie twee keer op “Next” klikt, ziet een luchtfoto van de Yongbyon-kerncentrale, net buiten de Noord-Koreaanse hoofdstad Pjongjang.

Blijkbaar hebben de Noord-Koreanen exact dezelfde blauwdrukken gebruikt voor hun kerncentrales als de Iraniërs. Naast dit artikel staat een luchtfoto van een verdachte Iranese fabriek.

Natuurlijk betekent het niet meer dan dat iemand ergens bij CNN een hele stomme fout heeft gemaakt, maar wel een fout van het soort waar je er als nieuwsstation niet al te veel van kunt gebruiken. Het is niet alleen Amerika waar nieuwsmakers steeds meer belang hechten aan mooie plaatjes in plaats van aan ware, en het is niet alleen CNN waar journalisten wel eens lopen te blunderen. Maar alle relativering ten spijt is dit wél het soort achterklap dat het zo goed doet op internet. Nog een paar van dit soort nieuwtjes en iknik.blogspot.com is helemaal de bom.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

De bom mijn aars. Die vriend van jou is veel te lui om zoiets zelf te ontdekken, en heeft dat van een of andere site voor sjekkiesrokende uitkeringstrekkers - al dan niet uit Amerika.
Daarnaast is het ook nog goed mogelijk dat kerncentrales gewoon ontzettend veel op elkaar lijken vanuit de lucht - heb jij er verstand van?

14 februari 2005 om 14:02  

Een reactie posten

<< Home