02 februari 2005

Techno-onzin

Vanaf morgen ligt Bright, “de eerste tech glossy in Nederland” in de kiosk. Vandaag werd al bekend dat het magazine een artikel gaat plaatsen waarin wordt gemeld dat criminelen “de slagaders van internet” in handen hebben.

Computers maken gebruik van DNS-servers, een soort digitale telefoonboeken waarin staat welk webadres bij welke server hoort. Een boef die inbreekt op zo’n server, kan iknik.blogspot.com laten verwijzen naar een pornosite, in ruil voor een toelage van de chef van die site.

Ondanks het feit dat ik zo dicht op een slagader van internet zit dat ik hem bijna voel kloppen, werd ik niet doorverwezen naar een site vol dikke tieten en gespleten bevers toen ik vanmiddag naar de site wilde surfen waar dit schokkende nieuws te lezen was. Het hackend geboefte heeft mijn stukje cyberspace blijkbaar nog niet bereikt, maar het zal niet lang meer duren voor m’n browser me alleen nog maar naar pagina’s leidt die bol staan van de neukende en pijpende sletten met een flinke bos hout voor de deur.

Is dit het dan? Zit ik al op een eiland? Ben ik de laatste der laatsten, één van de weinige gelukkigen die nog in staat zijn naar een site naar keuze te surfen, nog een paar uur totdat het gehele internet ten prooi is gevallen aan het kwaadaardige technokartel? Zijn mensen elders op de wereld al verwoed URL’s aan het typen in de adresbalk van hun browser, om iedere keer weer doorgestuurd te worden naar karelskriktempel.com? Zitten systeembeheerders huilend naast hun gekaapte DNS-servers? Storten wanhopige IT’ers zich en masse van de gebouwen?

Slecht beveiligde DNS-servers kunnen slachtoffer worden van de beschreven techniek. Dat is al een tijdje bekend, en het gebeurt ook af en toe. Als de systeembeheerder ontdekt dat zijn server is gehackt, vloekt hij eens flink en gaat hij de boel herstellen. Ooit iets van gemerkt? Ik niet. Internet heeft nogal wat “slagaders”, waarvan de meeste volkomen ongekraakt braaf hun werk staan te doen.

De mensen achter Bright weten hoe ze publiciteit moeten creëren, maar ik heb zomaar het vermoeden dat het blad meer glossy dan tech is.