16 juni 2005

God

Ik heb het niet gezien, maar dat schijnt de moeite ook niet waard te zijn. Het nieuwe televisieprogramma van Rob Muntz en Paul Jan van de Wint, dat wordt uitgezonden door de RVU, heet “God bestaat niet” en gaat over het niet-bestaan van God. ChristenUnie en SGP staan op de achterste benen, Rooms-katholieke én protestantse kerken zijn boos en het Reformatorisch Dagblad kan er ook niet om lachen.

De ChristenUnie vraagt om een verbod, en dat is natuurlijk onzinnig. Gerard Reve mocht God laten opdraven in de vorm van een ezel om hem vervolgens van achteren te nemen, Muntz en Van de Wint zullen van de rechter hun programma mogen uitzenden. Of de grappen van het duo wel of niet smakeloos zijn weet ik niet, maar het thema van het programma doet vermoeden dat we in elk geval met een ontzettend overbodig stukje tv te maken hebben.

Christenen pesten is namelijk al een jaar of veertig even dapper, nodig en zinnig als een kleuter in elkaar slaan. De meeste Christenen in Nederland zijn mensen met opvattingen die minder liberaal zijn dan die van hun agnostische en atheïstische landgenoten, en zelfs dat niet altijd. Zelfs de meest fundamentalistische gereformeerden zijn keurige burgers vergeleken bij veel niet-gelovige Nederlanders, en iedere vergelijking met fundamentalistische moslims gaat zo mank als wat.

Het staat de twee programmamakers natuurlijk vrij om hun mening over religie uit te dragen. Maar omdat “het klimaat is verpest” en “de grens in medialand wel zo’n beetje is bereikt” zit er geen varkenskroket etende imam in het programma, en worden de pijlen enkel gericht op het ongevaarlijke deel van gelovig Nederland.

Aan de andere kant van “de grens van medialand” ligt Internet, dus dat deel van het verhaal is in elk geval onzin. Blijft over dat de heren er geen zin in hebben ritueel te worden vermoord, en dat is begrijpelijk. Maar maak dan geen programma, in plaats van een slap aftreksel met een thema dat in de jaren zeventig al niet meer nieuw zou zijn geweest.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Ga jij je eens verschrikkelijk lopen schamen zeg. Eerlijk toegeven dat je de show niet hebt gezien, maar wel precies weten wat er mis mee is.

19 juni 2005 om 21:23  

Een reactie posten

<< Home