01 juni 2005

Opstappen

Zojuist gestemd over de Europese Grondwet. Morgen gaan we er nog even over natafelen, en dan houden we erover op. Genoeg andere dingen om over te zeiken.

Volgens Nu.nl kan het nog spannend worden, maar een nee gaat het vrijwel zeker worden. Hoewel ik zelf voor heb gestemd zal ik er niet wakker van liggen.
Wel jammer dat Balkenende niet opstapt. Hij heeft de afgelopen weken lopen bedelen en jammeren om uw ja-stem, en verklaarde dat hij zich volstrekt belachelijk zou maken als Nederland toch tegen stemt. Belachelijkèr, dacht u er meteen bij. De voorstanders van de Grondwet peinzen er volgens De Volkskrant niet over om nieuwe verkiezingen uit te schrijven als het nee-woord valt. Geert Wilders vindt dat het kabinet juist in zijn geheel moet aftreden, en hoewel ik het niet graag met hem eens ben, heeft hij een punt.

Het Nederlandse kabinet heeft de verkiezingsstrijd vuiler dan vuil gespeeld. Extra geld uittrekken voor de voorstanders, dreigen met oorlog, het uitgaan van het licht en economische rampspoed. De BBC voorspelde oktober verleden jaar al dat een ‘ja’ helemaal niet zo voor de hand lag, maar het kabinet verzuimde niet alleen een zinnige exit-strategie te ontwerpen (wat gaan we doen als er ‘nee’ wordt gestemd), maar werd ook te laat wakker toen in de peilingen de nee-stemmers voor lagen. Stuk voor stuk tekenen van een incompetentie die we niet van onze volksvertegenwoordigers hoeven te tolereren.

Maar het belangrijkste: het kabinet en de Nederlandse bevolking verschillen van mening over welke kant het op moet met Nederland. Balkenende heeft het gepresteerd om de meest impopulaire premier ooit te worden. Dat alleen al is reden genoeg om op te stappen.

Voor de dames en heren die gehecht zijn aan het Haagse pluche nog een laatste argument: als je nu opstapt maak je nog een kans om terug te komen. De Fortuynse kloof tussen burger en politiek ligt er nog steeds, en de afgelopen weken heeft iedereen kunnen zien dat de kloof behoorlijk breed is. Als er nu nieuwe verkiezingen worden gehouden, valt er niets te kiezen. Dezelfde politici die zich de afgelopen weken zo hebben aangesteld en de SP. Wacht een paar maanden, en Peter R. de Vries en Geert Wilders hebben hun lijst op orde, alhoewel ik toch hoop dat ook zonder dat Peterrr meedoet we in elk geval van Balkenende afkomen.

Kortom: een val van het kabinet morgen is goed voor Nederland, goed voor de Nederlandse politici, goed voor de Nederlandse kiezers die kunnen zien dat ze niet voor de kat z’n kut zijn gaan stemmen, en goed voor Jan-Peter die directeur kan worden van een klein uitgeverijtje voor christelijke lectuur en zich nooit meer zorgen hoeft te maken voor aanvallen op zijn persoon. Zolang hij geen personeel aanneemt, tenminste.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Ja, maar.... De opkomst was hoog, dus het was toch goed bla bla...

"Hoera voor de democratie!!!"

1 juni 2005 om 21:38  

Een reactie posten

<< Home