14 juli 2005

Sportief

In de sport gelden niet altijd dezelfde wetten als in de grotemensenwereld. De renners in de tour hoeven niet rechts te houden, Formule I wagens mogen harder dan 120 kilometer per uur en boksers gaan niet naar de gevangenis als ze elkaar in de ring tot moes slaan. De regels die wel gelden worden over het algemeen gehandhaafd door scheidsrechters en tuchtcommissies.

Soms, echter, komt de grotemensenwereld zich op een hele vreemde manier bemoeien met de sportwereld. Vooral in Frankrijk. Een paar jaar geleden werden renners van hun bed gelicht door de Franse politie, omdat ze verdacht werden van EPO-gebruik. EPO is een vorm van doping, en doping mag niet gebruikt worden in de Tour.

En ook in Grotemensenfrankrijk is EPO een verboden stof. Desondanks geloof ik er geen reet van dat Franse niet-sporters die, om wat voor reden dan ook, iedere week een shotje EPO nemen, het gevaar lopen ingerekend te worden. Dat is ook nergens voor nodig. Voor mijn part krijgt Dario Frigo een levenslange schorsing, maar een grotemensenboef is hij niet, en hij hoort niet thuis in een grotemensengevangenis.

Of Rachid Bouaouzan daar thuishoort, is een heel andere vraag. Op 17 december 2004 maakte de voetballer van Sparta een overtreding op Niels Kokmeijer, speler van Go Ahead Eagles. En niet zomaar een overtreding: Kokmeijer had een dubbele beenbreuk en moest meerdere keren geopereerd worden. Zijn voetbalcarrière is voorbij, en het is de vraag of hij ooit weer normaal zal kunnen lopen. Bouaouzan wordt inmiddels vervolgd op verdenking van zware mishandeling.

De kamikazetackle van de Spartaan had verdomd weinig met voetbal te maken, en het is terecht dat de grotemensenwereld zich hiermee bemoeit. De vraag is niet of justitie moet ingrijpen, maar vooral waarom het niet eerder is gebeurd. Bouaouzans overtreding is misschien de eerste waarbij het slachtoffer invalide werd geschopt, het is beslist niet de eerste waarbij het heel goed had kunnen gebeuren. Hopelijk maakt justitie een voorbeeld van de voetballer, en maakt het daarmee duidelijk dat sporters hun eigen regels mogen hebben, maar dat ze beslist niet boven de grotemensenwetten staan.

De beelden van de overtreding staan op Fok, maar wees gewaarschuwd: leuk is anders.