13 juli 2005

Hemingway

Ik ken mensen die tegen de Europese Grondwet waren omdat die te weinig voor dieren zou doen. Kon mij persoonlijk aan mijn hol roesten, er waren wel ergere dingen mis mee en toch heb ik voorgestemd. Maar goed, de Luxemburgers hebben dapper geprobeerd de grondwet weer aan de praat te krijgen, dus ik breng even in herinnering wat er volgens de die-hards mis mee was.

Traditionele gebruiken waar dieren een rol in spelen, werden als belangrijk cultuurgoed gezien en konden dus niet via de Europese politiek aangepakt worden. Als er een traditioneel gebruik is met een dier erin, dan kun je er over het algemeen gif op innemen dat dat dier er niet op zit te wachten. In Nederland is het ganzenkoppen-trekken en het palingwerpen inmiddels verleden tijd, maar in Spanje doen ze nog wel aan die-hard traditioneel dieren martelen.

Deze week, bijvoorbeeld, is het weer tijd voor de jaarlijkse stierenrennen in Pamplona. Hemingway was er dol op, maar Hemingway was een doorgezopen macho die zichzelf door zijn kop knalde. Misschien niet het beste voorbeeld? Van hem wel een prachtig citaat: “Als je nuchter bent, moet je altijd die dingen doen die je zei dat je zou doen toen je dronken was. Dat zal je leren je kop te houden.”

In navolging van deze wijsheid is er elk jaar weer een groep toeristen (Pamplonanen weten wel beter) die voor die stieren uit moeten rennen, en traditiegetrouw vallen er gewonden en zelfs doden. Natuurlijke selectie, heet dat. De stieren worden na afloop van het festijn afgemaakt.

Persoonlijk ben ik groot voorstander van dit festival. Als je van de wet dieren mag mishandelen voor je biefstuk, is het wel erg mal als je ze niet mag mishandelen voor je entertainment. Het feit dat de menselijke genenpool erop vooruitgaat is al helemaal mooi.

Maar goed, stel dat je echt serieus tegen stieren mishandelen bent. Hoe denk je dat de Pamplonanen zich hadden gevoeld als er een diervriendelijke Europese grondwet was gekomen, en een groepje bleke Nederlandse vegetariërs kwam langs om hun grote vermaak- en inkomstenbron te verbieden? Als publieksfestival zou het misschien niet doorgaan, maar het echte probleem zit hem erin dat het in Spanje blijkbaar een gangbare opvatting is dat je een stier mag doodtreiteren voor de sport. Een doodgestemde grondwet beschermt de stieren in Pamplona al evenmin.