12 juli 2005

Le Tour 2.0: Bloodsport

Het is zomer, en dat betekent dat je hoe dan ook een stukje Tour de France meekrijgt. Mij kan het allemaal niet zo bekoren. Er rijden alleen maar mannen mee, en de taktische kanten van het wielrenspelletje gaan helemaal aan je voorbij als niemand je dat uitlegt. Omdat de commentator er vanuit gaat dat je de taktiek al snapt - anders keek je namelijk niet - kom je er echter niet zomaar achter. Mannen op fietsen. Ze gaan oerend hard, maar daar merk je als kijker weinig van.

Nu zijn er twee opties:
1) De NOS geeft, in het kader van de kijkcijfers die straks in het Talpa-tijdperk belangrijker worden dan ooit, via hun website een uitgebreide cursus wielrennen kijken. Literatuur en bepaalde muziekstromingen moet je ook leren waarderen, en die stap heb ik kunnen nemen, dus waarom het wielrennen niet.

2) Het ligt niet aan mij: wielrennen is gewoon niet zo'n rossende kijksport. Het leukste moment dat ik vandaag meekreeg was dat een toeschouwer al dan niet per ongeluk zijn jasje in iemands wiel wist te krijgen. Dat brengt een mens op een idee.

We gaan verder naar de volgende stap in het wielrennen: speciaal aangepast aan de wensen van de moderne kijker. Om te beginnen voegen we rondemissen toe: elke kilometer een mooie meid met een bordje dat er alweer een kilometer gereden is. Daarnaast moeten de regels wat, ehm, verbreed worden. Renners krijgen het recht om toeschouwers die met hun jasjes lopen te kutten
live op tv te wurgen.

Het wordt toegestaan om na een inhaalmanoevre je fiets haaks op de weg te zetten, om je tegenstanders op grotere afstand te zetten. Wie een etappe wint, krijgt tijdens de volgende rit het recht om één tegenstander omver te duwen. Elke wielrenner krijgt een setje kraaienpootjes mee die hij tijdens de tour achter zijn fiets mag uitstrooien. Dan wordt het des te belangrijker dat alle renners hun bandenplaksetje meekrijgen - dat gedoe met een reddende auto is natuurlijk voor mietjes.

Eén ding voeren we echter niet in: het zal nooit of te nimmer zo ver komen dat de kijkers thuis met behulp van SMSjes een coureur naar huis kunnen sturen. Het moet wel een serieuze sport blijven.

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Als je nou zaterdag vroeg komt Bart, krijg je van mij een cursus wielrennen kijken!

Poek

12 juli 2005 om 23:23  
Anonymous Anoniem zei...

Voor de uitleg hebben we commentatoren op de televisie. Daar krijg je heel veel wijsheid van mee (naast simpel geneuzel) over de tactiek. En daarvan is er veel, zo veel dat het lastig is dat in een ritje op te nemen. Je moet echt verschillende type ritten kijken om op elk terrein een idee te krijgen hoe men zo efficient mogelijk de koers probeert uit te rijden. Kijk gewoon eens naar de laatste uur van een rit de komende week, voor een basale indruk.

13 juli 2005 om 17:34  

Een reactie posten

<< Home