27 september 2005

Suikerklaas

Volgende week begint voor de moslims onder u de ramadan. Wij van Iknik.blogspot.com wensen u daarbij veel succes, zij het met gemengde gevoelens. Het islamitisch volksdeel doet het, laten we het voorzichtig zeggen, slechter dan gemiddeld op school, en heeft meer moeite met het vinden van werk. Als leerlingen minder scherp zijn dan normaal omdat ze hun lunch moesten missen, is dat vooral hun eigen probleem. Maar het idee dat er vrachtwagenchauffeurs rondrijden die het verdommen om te eten jaagt mij eerlijk gezegd angst aan.

Maar de ramadam gaat niet om demonstratief niet eten - het is in de eerste plaats een feest van matigheid en verbroedering. Goede zaken, dat. Moeten we meer hebben in Nederland. Bisschop Muskens stelde een tijdje terug een nieuw soort verbroedering voor: laten we het suikerfeest - het einde van de Ramadan - tot een nationale feestdag omtoveren.

Ik weet het veel beter gemaakt: we schuiven al die religies gewoon een stukje in elkaar. Daar hebben we een lange traditie in: Sinterklaas is een fusie tussen een katholieke heilige en Wodan, Jezus zijn verjaardag is verplaatst zodat dat mooi tegelijk gevierd kon worden met het midwinterfeest, en in de Bijbel is bar weinig te vinden over hazen die chocolade eieren leggen - het èchte wonder van Pasen.

Met andere woorden: het indertijd oprukkende katholicisme paste zich aan aan de al geldende religieuze mores. Ik stel voor dat we met het Suikerfeest hetzelfde doen. In 2002 vielen door puur toeval Suikerfeest en Sinterklaas op dezelfde dag. Zwarte pieten strooiden met halva en Turks fruit, liedjes door elkaar gezongen. Laten we de dagen fuseren tot Suikerklaas, die samen met Lichtbruine Achmed snoep en hennaverf uitdeelt.

Voor zowel Nederlandse als Islamitische schoolkindertjes voeren we een light-ramadan in. Elke dag een suikeren beest tegen de hongerklap. Misschien zelfs een marsepeinen varkentje.

5 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Jajaja, Zwarte Piet is een moortje, en dus technisch gesproken al moslim. Ik weet het. Toch heb ik op één of andere manier het idee dat de gemiddelde Turkse basisschoolleerling dat a) niet weet en b) geen eer vindt.

27 september 2005 om 10:37  
Anonymous Anoniem zei...

Ik zou eerder denken dat je als overtuigd verlicht atheist tegen dit soort feesten zou zijn...

Zoals mijn moeder altijd zei: "Sinterklaas en Zware Piet bestaan lekker niet" omdat ze bang was van het afvallen van het geloof in de ene man met de baard zou leiden tot het niet meer geloven in die andere.

27 september 2005 om 13:39  
Anonymous Anoniem zei...

O maar dat zou je natuurlijk uitkomen, maar nu dan nog het geloof in het andere licht... ;)

27 september 2005 om 13:42  
Blogger Bart Braun zei...

Iknik, Brandy en ik bezinnen ons nog op de nationale feestdag ter ere van het Iknikiaanse Spook. Suggesties zijn, als altijd, welkom in de comments.

27 september 2005 om 15:51  
Anonymous Anoniem zei...

Iedereen vrij, natuurlijk.
Kinderen gaan verkleed als spook langs de deuren om kreupele opstelletjes voor te lezen. Hebben ze van Ikniks Blog geleerd.

28 september 2005 om 15:50  

Een reactie posten

<< Home