13 oktober 2005

Oppassen

Jan de Vries is één van de meesterbreinen binnen het CDA. Het Tweede Kamerlid heeft zijn hoofd gebroken over het lerarentekort, en kwam met een geniale oplossing: leraren moeten minder vaak vrij nemen.

Op zich gaat de Kamer niet over het aantal ADV-dagen dat leraren mogen opnemen, maar dat deert onze Jan niet. Het gaat om het principe: als je zo stom bent om nu nog een kutvak als docent uit te oefenen, slik je het vast ook wel als één of ander lulletje rozenwater bedenkt dat je te veel vrije dagen hebt. En goed, er zullen nog minder nieuwe docenten bijkomen en de kwaliteit van het onderwijs zal dientengevolge dalen, maar met een kenniseconomie heeft dat natuurlijk helemaal niks te maken.

Scholen pesten is in. Zo wil het kabinet dat ouders kunnen eisen dat de school van hun kind voor naschoolse opvang zorgt. Bijstandsmoeders die vrijgesteld zijn van de sollicitatieplicht omdat ze jonge kinderen hebben, worden daar tewerkgesteld. Kan makkelijk, want ze kunnen hun koters natuurlijk gewoon meenemen.

Een probleem waar nog geen Kamerlid mee schijnt te zitten, is dat een moeder die volledig gediplomeerd is natuurlijk liever een salaris krijgt dan bijstand. En de keuze tussen onderbetaald op kindjes passen op een basisschool en een baan bij een echt kinderdagverblijf lijkt me snel gemaakt; capabele oppasmoeders zullen niet lang blijven aanmodderen bij de naschoolse opvang. En wat voor oppassers blijven er dan over? Precies. En waar worden de kinderen opgevangen van ouders wier beurs dik genoeg is voor professionele opvang? Exact. Hoe zal, kortom, de kwaliteit van de opvang zijn op basisscholen, en in welke financiële situatie zullen de ouders die er gebruik van maken verkeren? Inderdaad.

Als je bijstandsmoeders gaat pesten, blijven er minder over. Op zich is er natuurlijk niks mis mee om mensen die een uitkering ontvangen weer aan het werk te krijgen, maar als dat gebeurt door ze eerst vrij te stellen van de sollicitatieplicht en ze vervolgens te dwingen bepaald werk te doen, begint het naar Kolchozen en Vijfjarenplannen te ruiken. Bizar dat uitgerekend de VVD met een dergelijk plan komt.