10 oktober 2005

Nieuwe spelling

Kranten, opiniebladen.. iedereen heeft een (overwegend negatieve) mening over de nieuwe spelling die 15 oktober 2005 bekend wordt gemaakt. Het is eigenlijk niet eens een echt nieuwe spelling die wordt geïntroduceerd, maar een aanpassing van de regels uit 1995. Daartoe had de Taalunie al in 1994 besloten. Eerst de dubbelspelling afschaffen (dwz actie en aktie zijn allebei goed) en tien jaar later de gemaakte fouten van 1995 corrigeren. De club ging er dus vanuit dat de 1995-versie vol fouten zou staan.

Nog niet alle wijzigingen zijn bekend. Zeker is al dat de tussen-n gewoon mag als het eerste deel van de samenstelling een dierennaam is en het tweede een plantkundige aanduiding (geen paardebloem, maar paardenbloem). Deze aanpassing is te danken aan de samenstellers van Heukels’ Flora en Nederlandse biologen die ongelukkig waren met de regels van 1995. Lijkt me niets mis mee, deze verandering. Verder wat verbeteringen van fouten, verfijningen van te ruime regels en het actualiseren van de woordenlijst. Ook nieuwe regels voor Engelse samenstellingen. Minder koppeltekens en spaties. Goedzo, die tekens scheppen alleen maar verwarring!

Ik vind er niets mis mee dat de taal zo nu en dan aan een kritisch onderzoek wordt onderworpen. Wat is handig, hoe gebruiken mensen de taal, welke woorden zijn erbij gekomen. Je kunt natuurlijk vernietigd spreken over “een huis waarin alleen taalkundigen willen wonen” en boeken die ineens verouderd lijken. Maar ik hoop dat scholen (ook de Pabo’s!) door de nieuwe spelling weer meer aandacht aan taal besteden. Want hoe belangrijk gemeenschappelijke taalregels zijn, merk je pas als je een brief of artikel vol fouten onder ogen krijgt.

Elsevier zou Elsevier trouwens niet zijn als ze niet hadden uitgerekend wie er verdient aan de nieuwe spelling. Verwachte inkomsten van het Groene Boekje (Sdu): circa 25 miljoen euro. De nieuwe Van Dale kost 179 euro, de nieuwe Schrijfwijzer (ook Sdu) bijna 30 euro. Natuurlijk komen er ook workshops om de nieuwe spelling onder de knie te krijgen, 350 euro voor een dag. Ben ik even blij dat ik voor mijn werk met taal bezig ben. Overigens hebben we tot augustus 2006 om de nieuwe spelling onder de knie te krijgen…

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Nou, als de nieuwe spelling eens wat minder draaikonterig wordt, is het de moeite waard je er in te verdiepen. Nu kan ik het niemand kwalijk nemen het niet te doen.

De spelling lijkt wel een vrouw.

10 oktober 2005 om 11:12  

Een reactie posten

<< Home