11 oktober 2005

Poep in je haar

Denk niet dat Wouter Engler over van alles en nog wat schrijft: volgens zijn website schrijft hij uitsluitend "over vaste thema’s zoals onderwijs, media en de binnenlandse politiek." Dat beperkt de boel een beetje. Wouter is net afgestudeerd, en ik zie daarom af van de verleiding zijn site in de grond te boren. Ik weet zelf hoe zwaar pas afgestudeerde journalisten het hebben, en deze site is ook niet alles.

Wél een zwaktebod is zijn beslissing om dit jaar over studentenontgroeningen te schrijven. In mijn vorige column schreef ik over jaarlijkse journalistieke rituelen, en de introductieperiodes van de studentenclubs horen daarbij. Met één verschil: het interesseert niemand ene hol. Elk jaar heb je het begin van de voetbalcompetitie, en dat vinden voetbalfans leuk. En elk jaar is het weer raak bij de studentenverenigingen, de kutmarrokanen van zichzelf organiserend Nederland.

Wouter is undercover gegaan bij een ballenclubje, zoals zoveel journalisten voor hem. Zoals zoveel journalisten voor hem is hij in de zeik gezet, vernederd en heeft hij een alround nare tijd gehad. Eigen schuld, dikke bult. Als het gezellig was geweest had hij er niet over kunnen schrijven, dus eigenlijk heeft hij hoe dan ook geen recht om te klagen.

Ik heb het niet zo op dit soort journalistiek. Vanwege het journalistieke 'be neither in or out' onderga je de ontgroening toch anders dan de feutenmeute. Bovendien ben jìj niet bevangen door een brandende drang om bij een ballenclub te horen, dus stap je moeilijker over zo'n ontgroening heen. Journalisten die voortijdig wegliepen schreven in het verleden ook nog wel eens een foutje op: aan het einde van de ontgroening werd onthuld dat de 'poep' die iedereen in het haar gewreven kreeg eigenlijk natte ontbijtkoek was. Nog steeds niet het gedrag van een club waar ik graag bij zou horen, maar niet hetzelfde als poep.

Ontgroeningen gaan te ver. Dat is nou juist het hele pùnt van ontgroeningen. Iemand van 18 jaar met VWO mag in staat geacht worden zelf te kiezen wat goed voor hem is. Als jij bij een club wil die nare dingen met zijn leden uitspookt, verdien je wat mij betreft het ergste dat de ouderejaars kunnen bedenken. "Undercoverjournalist tijdens ontgroening gedwongen van geslacht veranderd en bevrucht van een drieling" - dàt zou nog eens nieuws zijn.