05 oktober 2005

Ondernemers gedupeerd

Maandag gingen politici in debat met metaalondernemers tijdens het jaarlijks Politiek Forum van de Koninklijke Metaalunie. Daar werk ik dus. Hoewel zoiets maanden van tevoren wordt geregeld, zegden op het allerlaatste moment twee politici af. Terwijl ze weten dat ze in een klein forum zitten! Het is elk jaar hetzelfde, net zoals het altijd de 'rode' partijen afzeggen (dit keer SP en PvdA). Spreken voor een andere doelgroep dan de eigen parochie spreekt hen blijkbaar niet aan. Gelukkig waren VVD, CDA en LPF wel aanwezig.

Tijdens zo'n debat staat industriebeleid centraal. Waar hebben ondernemers last van, wat kan de overheid doen om de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie te versterken. De nieuwe basisverzekering lijkt dan een zijspoor. Toch kreeg het onderwerp dit keer alle aandacht. Voor bedrijven met medewerkers in het ziekenfonds (80% van de werknemers is ziekenfonds verzekerd) heeft het nieuwe zorgstelsel nauwelijks consequenties. Maar de overige 20%, de particulier verzekerden, en de ondernemers zelf, moeten (fors) bijbetalen.

Zo betalen bedrijven met circa dertig particulier verzekerde medewerkers straks tot € 6.000,- per jaar extra. DGA’s (eigenaren van een B.V.) gaan er gemiddeld € 2.000,- per jaar op achteruit, zelfstandige ondernemers € 500,-. Het kabinet heeft de effecten van de basisverzekering op de winsten van bedrijven en de koopkracht van ondernemers duidelijk niet goed ingeschat. Ik dacht dat dit kabinet zelfstandig ondernemerschap wilde bevorderen? Fraai is dat om dan juist deze groep nu niet te compenseren.

De aanwezige Tweede-Kamerleden erkenden dat zelfstandig ondernemers er op achteruitgaan met het nieuwe zorgstelsel. Volgens hen zoekt het kabinet de compensatie in lagere AWBZ-premies en minder arboregels. Ja ja, lekker vaag. Wij verwachten dat de ondernemers, net als AOW’ers en studenten (werkende studenten gaan er zelfs twee keer op vooruit: meer studiefinanciering plus een zorgtoeslag), extra compensatie krijgen. Bijvoorbeeld door een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Voor DGA’s moet er een lagere procentuele bijdrage zonder loonheffing gaan gelden, net als de zelfstandigen krijgen.

En nu kom maar op met jullie reacties voor/op ondernemend Nederland!

4 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Voor zover ik het nu allemaal heb uitgevogeld zijn freelancers straks veel harder de pik dan ondernemers, dus verwacht van mij geen medelijden.

5 oktober 2005 om 16:48  
Anonymous Anoniem zei...

"Het is elk jaar hetzelfde, net zoals het altijd de 'rode' partijen afzeggen (dit keer SP en PvdA). Spreken voor een andere doelgroep dan de eigen parochie spreekt hen blijkbaar niet aan. Gelukkig waren VVD, CDA en LPF wel aanwezig."

Dit leest alsof de VVD, CDA en LPF dat manko niet zouden hebben. Maar het is natuurlijk precies hun doelgroep: ondernemers en industrielen.

5 oktober 2005 om 17:13  
Anonymous Anoniem zei...

Die jongerenvakbond, ja. Misschien maak ik daar ook eens een uitzondering voor, niet dat ik niet wil werken, maar het klinkt wel goed.

LL

6 oktober 2005 om 09:31  
Blogger Bart Braun zei...

"Dit leest alsof de VVD, CDA en LPF dat manko niet zouden hebben. Maar het is natuurlijk precies hun doelgroep: ondernemers en industrielen."

Inderdaad. Op Lowlands en in de Rode Hoed komen de rechtse partijen niet opdagen. Ik kan me er wel iets bij voorstellen.

6 oktober 2005 om 12:58  

Een reactie posten

<< Home